Romania trece printr-o criza a muncitorilor pe piata constructiilor

Marti, 04 Septembrie 2007, ora 14:40
1141 citiri

In prezent Romania are aproximativ 360.000 de muncitori pe santiere si ar mai avea nevoie de alti 150.000 de angajati in constructii pentru ca sectorul sa dea randament, a estimat marti, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Marin Cristea.

Exista o criza de muncitori pe santierele din tara, iar acest lucru nu se poate indrepta decat prin repatrierea constructorilor plecati peste granite, dar si printr-un program de scolarizare pe termen lung in domeniu al tinerilor, spune oficialul ARACO.

Marin Cristea a declarat cu ocazia conferintei de prezentare a targului de constructii Camex ca deficitul de forta de munca de pe piata constructiilor din Romania reprezinta o problema destul de grava precizand ca aceast sector nu mai este atragator pentru tineri, iar cei care totusi aleg aceasta meserie pleaca din tara pentru salarii mai mari.

"Azi exista pe santierele din tara circa 360.000 de muncitori si alti peste 100.000 sunt in tari precum Israel, Spania, Italia si Germania. Cred totusi ca daca am avea inca 150.000 de muncitori care sa lucreze pe santierele din Romania ar fi bine. Pentru acest lucru trebuie insa sa existe colaborare intre mai multe institutii, iar salariile din domeniu sa fie acceptabile si la noi in tara", a spus directorul ARACO.

Reprezentantii ministerului Educatiei sustin ca impreuna cu Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii au semnat inca din luna mai a acestui an un protocol ce prevede asigurarea de practica si locuri de munca pentru absolventii invatamantului postliceal, cu specializarea in constructii.

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii a fost infiintata in anul 1990 si grupeaza in prezent peste 1.200 de firme acoperind toate tipurile de constructii si montaje civile si industriale, care realizeaza peste 80% din activitatea de constructii montaj din Romania.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.