Romanii care se pensioneaza dupa 1 iulie vor primi mai putin cu 15% fata de cat au contribuit

Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:46
1389 citiri
Romanii care se pensioneaza dupa 1 iulie vor primi mai putin cu 15% fata de cat au contribuit

Angajatii care se vor pensiona dupa 1 iulie vor primi mai putin la pensie cu 15% raportat la nivelul contributiilor, in conditiile in care punctul de pensie va fi calculat la 622,9 lei, fata de 732,8 lei in prezent, a anuntat, marti, Ministerul Muncii, intr-un comunicat preluat de NewsIn.

Ministerul Muncii precizeaza ca doar "pensiile aflate in plata" se reduc cu 15% din momentul intrarii in vigoare a legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, dar se contrazice in acelasi comunicat in conditiile in care subliniaza faptul ca noua valoare de calcul punctului de pensie este de 622.9 lei, fata de 732,8, in prezent, de unde rezulta ca noile pensii vor fi mai mici cu 15% fata de pensiile calculate pentru prima parte a acestui an prin scaderea valorii de calcul.

"Referitor la informatiile aparute in media cu privire la diminuarea pensiilor, subliniem faptul ca reducerea acestora este stabilita la 15% prin legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Astfel, in textul legii este clar prezentat faptul ca doar 'pensiile aflate in plata' se reduc cu 15% din momentul intrarii in vigoare a legii", se arata in precizarea reprezentantilor ministerului Muncii.

Acestia adauga insa ca "pentru pensiile stabilite ulterior intrarii in vigoare a acestei legi, se va utiliza valoarea unui punct de pensie de 622.9 lei, fara a suferi alte reduceri (doar pentru perioada in care aceasta lege este aplicabila)." Valoarea punctului de pensie stabilita in bugetul asigurarilor sociale pentru 2010 este de 732,8 lei.

Astfel, potrivit noilor legi privind masurile de austeritate in domeniul cheltuielilor bugetare, toti angajatii care vor iesi la pensie in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010 vor avea pensii mai mici cu 15% fata de nivelul contributiilor si de valoarea calculata in conditii similare pentru angajatii care au iesit la pensie in prima parte a anului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensie, # contributie, # angajati , #Stiri Locuri de munca