Romanii cauta salarii mai mari in strainatate

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 13:40
1918 citiri
Romanii cauta salarii mai mari in strainatate

Numarul romanilor care au plecat sa munceasca in afara tarii, in primele noua luni ale acestui an, este de aproape 400.000, cei mai multi obtinand de lucru in agricultura, hoteluri, restaurante si constructii, potrivit Realitatea.net, citata de NewsIn.

Aproape 140.000 de romani au obtinut un contract de munca in strainatate prin intermediul agentiilor de recrutare, un numar similar au plecat pe cont propriu, peste 102.000 de persoane prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), iar alte cateva mii, cu ajutorul Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO).

"Numarul celor care au aplicat pentru un loc de munca in strainatate a ajuns, in noiembrie, la aproape 500.000. Dintre acestia, aproape 140.000 au semnat un contract de munca.

Cei mai multi au aplicat pentru un job in constructii, peste 125.000", spune Sonia Dan, PR Coordinator la Tjobs, portal care reuneste ofertele de angajare in strainatate a peste 400 de agentii de recrutare.

Potrivit acesteia, peste 84.000 de romani si-au cautat de lucru in Marea Britanie, 73.000 in Germania, aproape 55.000 in Italia si peste 34.000 in Franta.

Romanii au mai fost interesati de ofertele de munca din Spania (31.000), Norvegia (peste 29.000), Cipru (25.000), Grecia 25.000 si Danemarca 18.500.

Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search (recrutare la nivel de middle si top management) Total Business Solutions, spune ca salariul, dar si conditiile de pensionare, sistemul de asigurari sociale si medicale sunt motivele pentru care pleaca tot mai multi romani.

"Conditiile de lucru, sistemul de asigurari sociale si medicale sunt incomparabile cu cele din Romania, iar salariul de zece ori mi mare decat in tara", spune Anda Badea, functionar la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg.

Potrivit lui Alin Ghizasan, reprezentant al Euroconcurs.ro, site care promoveaza pe piata romaneasca locurile de munca vacante din cadrul institutiilor europene, anual cateva mii de romani obtin un post intr-o institutie UE.

Salariile lunare in cadrul institutiilor europene pornesc de la 2.500 de euro si pot ajunge la 17.000 de euro pe luna, in functie de gradul de specializare si pozitia ocupata. Conform datelor Comisiei Europene, Romania si Bulgaria trebuie sa ocupe 1.058 de posturi in cadrul institutiilor europene pana in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #muncii, #piata, #romani, #salarii , #Stiri Locuri de munca