Romanii, cei mai nefericiti someri din Europa

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 10:19
3560 citiri
Romanii, cei mai nefericiti someri din Europa

Cuantumul mic al ajutorului de somaj pe care il primesc somerii romani ii plaseaza printre cei mai nefericiti someri din Europa.

Salariatul roman care a castigat 2.600 de euro pe luna va incasa un ajutor de somaj de doar 335 de euro, in timp ce alti someri europeni care au avut acelasi salariu primesc ajutoare cuprinse intre 857,13 si 2.080 de euro, informeaza Romania Libera.

Un studiu realizat de Directia de Afaceri Juridice a Ministerului Economiei, Industriei si Ocuparii Fortei de Munca din Franta arata ca contributiile la fondurile de somaj ale angajatilor si angajatorilor sunt de: 2% din salariu in Suedia; 3,3% in Germania; 6,4% in Franta; 7,3% in Spania; 8,25% in Olanda si 34,75% in Portugalia; in Franta, Olanda, Spania si Portugalia angajatorii platesc cea mai mare parte a contributiilor la somaj, in timp ce in Germania si Suedia angajatorii si angajatii contribuie cu procente egale.

Italia este singura tara in care contributia la somaj se achita doar de catre angajator si este cuprinsa intre 1,31% si 2,41% din salariu, in functie de sectorul de activitate.

In ceea ce priveste durata somajului platit, aceasta este stabilita in functie de stagiul de cotizare si de varsta asiguratului: 6-24 de luni in Germania, 4-24 de luni in Spania, 7-36 de luni in Franta, 8-12 luni in Italia si 9-38 de luni in Portugalia. In Danemarca, somajul platit poate dura maximum patru ani, in timp ce in Belgia este nelimitat, pentru a fi ajutati somerii de lunga durata.

In aceste conditii alocatiile de somaj ale romanilor sunt mult mai mici decat cele ale altor cetateni ai UE, chiar si in conditiile in care salariile primite de persoanele concediate au fost egale.

#someri, #romania, #europa, #somaj, #cariera , #Stiri Locuri de munca