Romanii se codesc sa munceasca in sanatate si administratia publica

Luni, 02 Martie 2009, ora 11:20
2467 citiri
Romanii se codesc sa munceasca in sanatate si administratia publica

Rata locurilor de munca neocupate a scazut in perioada octombrie-decembrie cu 0,53 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 1,53%, sanatatea, asistenta sociala si administratia publica fiind sectoarele cele mai neatractive pentru forta de munca, a anuntat, astazi, Statistica.

Fata de acelasi trimestru din 2007, rata locurilor de munca vacante a scazut, in ultimul trimestru al anului trecut, cu 0,29 puncte procentuale, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala, cu o rata a locurilor de munca neocupate de 6,23%, precum si in administratia publica (5,07%). In schimb, sectorul extractiv (0,08%), comertul cu amanuntul si cu ridicata, transport, depozitare si comunicatii (0,37%) inregistrau cele mai mici rate de neocupare.

Angajatorii au cautat cel mai mult forta de munca cu studii superioare (ocupatii intelectuale si stiintifice), pe acest segment fiind disponibile 2,76% din slujbele totale. in ultimul trimestru din 2008, firmele au mai cautat tehnicieni, maistri si asimilati, pentru care 1,90% din posturi nu erau ocupate. Pentru ocupatiile de legislatori, inalti functionari si conducatori se inregistra o rata redusa de posturi vacante, de 1%. De asemenea, pentru slujbele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse, doar 1,07% din slujbe erau disponibile.

Cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Nord-Est (sase judete din Moldova), unde s-a inregistrat o rata de 2,01% de locuri de munca disponibile, urmata de regiunea Vest, cu 1,78%. La polul opus au fost regiunile Nord-Vest, cu 1,02%, si Sud-Est (Dobrogea si patru judete din Moldova si Muntenia), cu 1,17%, care au raportat cele mai scazute valori ale acestui indicator. Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual. Datele privind rata locurilor de munca vacante au fost obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.

INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 23.000 de companii, luand in considerare firmele cu cel putin patru salariati. Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente.

#de, #forta, #locuri, #munca, #studii, #superioare , #Stiri Locuri de munca