Romanii si bulgarii din Grecia vor culege beneficiile aderarii la UE inainte de 2009

Luni, 26 Februarie 2007, ora 00:10
1816 citiri

Vesti bune pentru zecile de mii de muncitori romani si bulgari din Grecia: Ministerul Muncii a anuntat ca ei se vor bucura de acces liber pe piata muncii din Grecia, daca pot demonstra ca au avut cel putin 12 luni de rezidenta legala in Grecia.

Grecia a decis sa impuna o interdictie de doi ani (in vigoare pana in ianuarie 2009) privind libera circulatie a muncitorilor din Romania si Bulgaria - cele doua tari care au aderat la UE in ianuarie. Dar, pe baza acestei masuri noi, muncitorii romani si bulgari care pot dovedi ca au fost legal angajati in Grecia cel putin 12 luni vor fi eligibili sa inainteze o cerere pentru un permis de rezidenta special pe 5 ani, de tipul celor emis pentru natiunile UE cu rezidenta in Grecia.

Cifrele Ministerului Muncii arata ca 35.000 de bulgari si 14.000 de romani traiesc si muncesc in acest moment in Grecia, in mod legal. Dar se crede ca numarul lor e de trei ori mai mare, dar nu au un permis de rezidenta valabil. Majoritatea imigrantilor bulgari si romani sunt femei, care au venit pentru a cauta de munca in sectorul casnic. Multe dintre aceste femei au cheltuit timp cu drumurile intre municipalitatea locala, prefectura si oficiile guvernamentale pentru a-si reinnoi permisele de rezidenta temporara si permisele de munca anual sau la doi ani. Aderarea la UE se va dovedi pentru imigrantii bulgari si romani un bilet doar cu dus, dar in afara haosului birocratiei grecesti. Ei nu va mai trebui sa prezinte timbre de asigurare sociala pe 200 de zile - cea mai dificila solicitare de indeplinit pentru depunerea cererii de rezidenta.

Nationalii non-UE care sunt casatoriti cu cetateni romani sau bulgari sunt de asemenea indrituiti cu drepturi de munca in UE (adica permisul de rezidenta UE de cinci ani), la fel si copiii lor, dupa 18 luni de rezidenta legala in Grecia.

Totusi, potrivit lui Nelly Karagiozova, editor la saptamanalul local in limba bulgara 'Atenski Vesti', statul a facut foarte putin pentru informarea bulgarilor si romanilor privind drepturile si obligatiile lor, acum ca tarile lor au aderat la UE. "Oamenii sunt foarte confuzi", spune Karagiozova. "Ei nu stiu ce se intampla, dar ne-am obisnuit cu situatia asta si am invatat sa avem rabdare".

Pe de alta parte, procedurile de inaintare a cererilor inca sunt in curs de definitivare. Politia de la birourile pentru straini (responsabila pentru emiterea permiselor de rezidenta) din intreaga tara inca asteapta notificarile privind masurile ce ii privesc pe romani si bulgari. Oficialii de la birourile centrale pentru straini au declarat ca inca asteapta unda verde de la Ministerul Ordinii Publice.

Cum si unde sa depui cerere pentru permisul UE de rezidenta

Permisul de rezidenta este emis de politie la birourile pentru straini. Permisul este de obicei emis pe loc si costa doar 23 centi. Cerintele din formularul de solicitare pentru romani si bulgari includ o fotocopie a pasaportului lor valabil sau a cartii de identitate; un document emis de prefectura locala a solicitantului in care sa se indice durata legalitatii lor in Grecia (numarul de ani in care au avut un permis valabil de munca sau rezidenta); trei fotografii tip pasaport; un document care sa indice adresa lor permanenta sau declaratie pe proprie raspundere semnata de solicitant si validata de politie; o declaratie statutara semnata de solicitant, in care sa mentioneze ca au asigurare de sanatate; un contract de munca validat de inspectoratul de munca. Daca e liber profesionist trebuie sa prezinte documentul emis de biroul de impozite si taxe, in care sa se declare data inceperii si tipurile de activitate desfasurate, precum si o fotocopie a chitantierului.

Sursa: Rador