Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii sunt cautati grabnic pentru munca

Romanii sunt cautati grabnic pentru munca
Daca britanicii se tem de afluenta de muncitori din Romania si Bulgaria, italienii si spaniolii se plang ca sunt prea putini pentru a strange recoltele din acest an.

Cea mai importanta organizatie a agricultorilor din Italia, Coldiretti, isi face probleme cine va strange in acest an de pe camp rosiile italiene si cine va lucra viile. Italienii nu vor sa practice aceste munci, de aceea fermierii vor sa atraga la munca romani si bulgari sezonieri.

Cu toate ca in agricultura italiana cetatenii din cele doua tari ale Uniunii Europene pot munci fara ingradiri, fermierii de acolo vor sa le faciliteze angajarea.

Reprezentantii organizatiei Coldiretti din regiunea Molise din Italia centrala au avut ideea sa deschida de proba puncte speciale de consultare pentru persoanele care ar dori sa lucreze in fermele de acolo. De aceea membrii organizatiei agricole ii vor ajuta pe romani si bulgari la completarea documentelor necesare pentru angajare si gasirea unui loc de munca. Daca ideea punctelor speciale pentru muncitori va reusi, se vor infiinta puncte si in alte regiuni.

Organizatia Coldiretti, care s-a pronuntat pentru deschiderea pietei agricole a muncii pentru noii membri ai UE, este o mare putere in Italia - intrunind 18 federatii regionale, care au deja 10.000 de birouri in toata tara.

Romanii si bulgarii sunt foarte solicitati si de fermierii din Spania. Desi, dupa cum apreciaza autoritatile de la Madrid, acolo se afla deja circa 160.000 de bulgari si 400.000 de romani, iar in unele regiuni cei veniti din noile tari ale UE vor avea o influenta decisiva in desfasurarea alegerilor locale, agricultorii spanioli se plang ca vin prea putini.

Dupa cum a informat ziarul "El Pais", numai in provincia Huelva in Andaluzia in loc de 10.000 de muncitori din Romania, care sunt utili acolo si pe care ii vor spaniolii, in acest sezon vor veni numai 3.200. Reducerea numarului - in opinia spaniolilor - se datoreaza faptului ca autoritatile de la Bucuresti le creeaza romanilor care vor sa munceasca peste granita dificultati formale. Si de aceea tot mai putini romani se intereseaza de muncile sezoniere. Mai ales acum cand au acces larg la fondurile Uniunii.

Pentru a completa golul lasat de romani, agricultorii din provincia Huelva au inceput negocierile cu Marocul si spera ca in acest an recoltele vor fi culese cu noii veniti din Africa.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: GAZETA WYBORCZA (Polonia), <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 928 ori