Romanii trecuti de 55 de ani nu mai au nici o sansa la angajare

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 10:37
1711 citiri
Romanii trecuti de 55 de ani nu mai au nici o sansa la angajare

Desi Guvernul raporteaza Comisiei Europene ca a rezolvat problema, cresterea varstei de pensionare in conditiile in care persoanele trecute de 55 de ani nu au cautare pe piata muncii, concomitent cu scaderea ajutorului de somaj, vor lasa pe drumuri, fara nicio protectie sociala, milioane de romani.

In conditiile imbatranirii accelerate a populatiei, combinata cu rata negativa a natalitatii, sustenabilitatea sistemelor publice de pensii este pusa sub semnul intrebarii in mai toate statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, scrie Financiarul.

Solutia problemei ar putea fi prelungirea perioadei active pe piata muncii a persoanelor varstnice, cu amanarea pensionarii. Acesta este trendul pe care se inscriu la ora actuala politicile sociale din statele membre, iar Romania nu face exceptie.

Raportari la Bruxelles

Pentru justificarea cresterii varstei de pensionare a romanilor de la 57 la 60 de ani pentru femei si de la 62 la 65 de ani pentru barbati, in Raportul Comun asupra Protectiei Sociale trimis la Bruxelles, functionarii Ministerului Muncii arata ca "Guvernul a luat o serie de masuri (...) pentru incurajarea ocuparii persoanelor in varsta".

Masurile respective nu sunt enumerate explicit, si nici nu ar putea, devreme ce nu exista. Microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii nu primesc facilitati fiscale daca angajeaza persoane care au depasit varsta de 50 de ani, iar in companiile mari, la recrutarea personalului sunt preferati cei aflati intre 25 si 45 de ani.

#romani, # pensionare, # perioada, # recrutare, # piata muncii , #Stiri Locuri de munca