Salarii: angajatii romani au castigat cu 16 lei mai mult in octombrie

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 11:02
1633 citiri
Salarii: angajatii romani au castigat cu 16 lei mai mult in octombrie

Castigul salarial mediu net a crescut in octombrie cu 1,2% (16 lei) fata de septembrie pana la 1.375 lei (321 euro), ca urmare a acordarii de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, precum si a realizarilor de productii mai mari, arata datele publicate luni de Statistica, transmite NewsIn.

"Nivelul castigului salarial mediu brut si net din luna octombrie a fost cu putin mai mare decat in luna anterioara, fiind insa devansat de nivelul inregistrat in lunile martie, aprilie, iunie, respectiv iulie ale anului 2009", potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In septembrie, castigul salarial mediu net crescuse cu 0,8% (11 lei) fata de august, pana la 1.359 lei.

Ritmul anual de crestere a castigurilor salariale s-a temperat in octombrie la 3,6% de la 4,9% in septembrie, sub indicele anual al preturilor de consum, de 4,3% in octombrie, astfel ca angajatii din Romania au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.881 lei
(439 euro) in a zecea luna a acestui an, fiind cu 1,1% mai mare decat nivelul din luna precedenta. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 24,1% mai mare in octombrie 2009.


Cele mai mari salarii nete
au fost platite in octombrie in activitatile din transporturile aeriene (3.282 lei, 766 euro), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (769 lei, 179 euro).

In octombrie, au fost inregistrate cresteri semnificative ale castigului salarial mediu net, cu 10,2% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 8,4% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Castigul salarial mediu net a mai avansat in octombrie cu valori cuprinse intre 4% si 7% in sanatate si asistenta sociala, extractia carbunelui superior si inferior, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, invatamant, fabricarea de mobila, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei si fabricarea produselor textile.

Cresteri mai modeste, cuprinse intre 3% si 4%, au avut loc in silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, cercetare-dezvoltare, administratie publica, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, precum si in fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

In octombrie au fost inregistrate si unele scaderi ale castigului salarial mediu net, cauzate de restrangerea activitatii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara. Astfel, au fost raportate scaderi ale castigului salarial mediu net intre 11% si 25% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, extractia minereurilor metalifere si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

In plus, au mai fost reduceri cu valori cuprinse intre 3% si 8% ale castigului salarial mediu net in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, in activitatile de editare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, precum si in hoteluri si restaurante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati, #castiguri, #salarii, #venituri , #Stiri Locuri de munca