Salariile mari cresc din inertie

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 10:29
1519 citiri
Salariile mari cresc din inertie

Salariul mediu net si-a injumatatit ritmul de crestere anual in aprilie pana la 9,8%, in conditiile in care in martie avansase cu aproape 18%, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Salariul mediu net a ajuns la 1.408 lei (335 de euro) in aprilie, in crestere cu 0,4% fata de luna martie si cu 9,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

In primele luni ale anului, salariul mediu net a avansat cu procente cuprinse intre 12,9% in ianuarie si 19,8% in februarie.

Cresterile salariale din primele luni ale anului vin din majorarile operate si acumulate de-a lungul anului trecut si din acordarea punctuala de bonusuri si prime in anumite domenii.

Profit distribuit salariatilor

Castigurile salariale au avansat cu marje consistente in mai multe domenii, desi mai multi angajatori din piata declara in ultimul timp ca au operat reduceri salariale si ca au redus nivelul bonusurilor acordate salariatilor, iar in unele cazuri chiar le-au anulat complet.

O posibila explicatie pentru cresterile salariale din aprilie este participarea angajatilor la profit, in conditiile in care unele companii private au distribuit cota din profitul aferent anului 2008.

Cele mai puternice cresteri salariale comparativ cu luna martie a acestui an le-au raportat angajatii din banci (+16,7%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda (+16,6%), extractia carbunelui (+15,5%), fabricarea produselor din tutun (+13,4%). 2008 a fost un an record pentru industria financiar-bancara, cand bancile de pe piata locala au raportat profituri de 1,25 mld. euro. 

#bonusuri, #companii, #profituri, #salarii , #Stiri Locuri de munca