Salariile muncitorilor din constructii nu mai cresc pana la sfarsitul acestui an

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 16:50
3134 citiri
Salariile muncitorilor din constructii nu mai cresc pana la sfarsitul acestui an

Salariile muncitorilor din constructii nu vor mai creste pana la sfarsitul anului, pe fondul reducerii activitatii din sectorul constructiilor si comprimarii pietei, a declarat marti, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu. "Din cauza reducerii considerabile a activitatii din constructii, in lunile de iarna, nu putem vorbi de o crestere a salariilor muncitorilor, ci chiar de o diminuare a veniturilor acestora. Salariile vor trebui, insa, sa creasca in prima parte a anului viitor cu 15-20%, pentru ca numai asa vom putea diminua deficitul de angajati din domeniul constructiilor", a afirmat Plosceanu.


El a mai spus ca deciziile privind cresterile salariale se iau in luna decembrie, in functie de proiectele ce se vor anunta in infrastructura si in domeniul imobiliar.


Firmele din constructii se asteapta ca, in urmatoarele sase luni, numarul angajatilor din domeniu sa creasca cu aproape 10.000, ca urmare a importului de muncitori din zona asiatica si a intoarcerii romanilor acasa.


"Estimez ca, in prima parte a anului viitor, deficitul de forta de munca din constructii va scadea sub 50.000 de muncitori, ca urmare a majorarii salariilor in Romania. Aceasta crestere a numarului de angajati va fi acoperita in proportie de 15-20% de muncitori din China si Turcia", a mai spus Plosceanu.


Antreprenorii sustin ca in constructii lucreaza in acest moment aproape 1.000 de muncitori straini, in majoritate din Turcia si China.


La sfarsitul lui 2007, 6.454 cetateni straini aveau resedinta permanenta in Romania si 43.786 de straini aveau resedinta temporara, potrivit datelor Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI). Statele din care provin cei mai multi straini care au obtinut permis de munca in Romania sunt Turcia, China si Republica Moldova.


In acest an, ORI a fost autorizat sa elibereze 10.000 de permise noi de munca pentru cetatenii straini care vor sa lucreze in Romania.


In iulie, salariul mediu net in constructii era de 1.107 lei (309 euro), in crestere cu 5% fata de luna anterioara. Cea mai mare crestere a veniturilor angajatilor din constructii s-a inregistrat in luna martie, cand salariul net a crescut cu 6,3% si a ajuns la 999 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica.


Salariile incasate de constructorii din Romania sunt de cel putin trei ori mai mici decat cele similare din tarile vestice. Muncitorii romani - necalificati - care lucreaza in Cipru, Franta si Italia castiga lunar cel putin 900 de euro, la care se adauga cazarea, masa si asigurarea medicala.


In Germania, salariile medii incasate variaza intre 800 si 1.200 de euro, iar in Spania intre 650 si 2.300 de euro.