Salariile si pensiile bugetarilor, inghetate in 2012

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:44
2569 citiri
Salariile si pensiile bugetarilor, inghetate in 2012

Camera Deputatilor a adoptat o ordonanta care prevede inghetarea pentru anul viitor a pensiilor si salariilor. Aceasta ar fi valabila pana in 2013, prevederile fiind continute in amendamentele depuse la o OUG emisa initial pentru luarea unor masuri de reducere a arieratelor.

Deputatii au adoptat un articol care prevedea indexarea cu 50% din rata inflatiei, potrivit Antena 3.

In urma ordonantei 80/2010, adoptate marti de deputati, salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, desi Ordonanta viza, initial, adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra si patru abtineri.

FMI, multumit de progresele Romaniei

Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.

In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.

"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne.

Pentru anul 2012, perspectivele s-au inrautatit. Estimam o crestere intre 1,8 si 2,3% pentru anul viitor, conditionata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii cererii interne", a spus Franks.

FMI a convenit inghetarea salariilor bugetarilor

De asemenea, FMI a convenit cu Guvernul roman inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor.

Cu toate acestea, in cazul in care evolutia veniturilor bugetare va permite, salariile si pensiile ar putea fi majorate limitat la jumatatea anului 2012.

"Am convenit ca in eventualitatea in care piata permite sa se aiba in vedere o majorare limitata a cresterii salariilor si pensiilor la jumatatea anului. Recomandam Guvernului cu tarie sa respecte legea responsabilitatii fiscale, care spune sa nu existe cresteri cu sase luni inainte de alegeri" a mai spus Franks.

In cadrul comisiei de buget-finante a fost adaugat un articol II, nou fata de forma initiala a ordonantei, ce cuprinde doua sectiuni, una referitoare la salarizarea personalului din sectorul bugetar in anul 2012 si alta privind masuri in domeniul asigurarilor si asistentei sociale.

In cadrul acestui articol II, exista un articol 2 care prevede expres ca salariile de baza, soldele si indemnizatiile de incadrare ale bugetarilor vor ramane in anul 2012 la nivelul din decembrie 2011, o prevedere similara existand si pentru sporuri si compensatii.

La articolul 5 se prevede ca "valoarea de referinta se mentine si in anul 2012 la 600 de lei", neaplicandu-se astfel valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare a bugetarilor pentru 2012 asa cum sunt ele prevazute in Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

In plus, articolul 10 prevede ca "in anul 2012, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva."

La articolul 17, este prorogata prevederea din Legea pensiilor referitoare la indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei pana la data de 1 ianuarie 2013.

Camera Deputatilor este forul decizional pe aceasta lege.

#inghetare salarii bugetari 2012, #FMI salarii pensii 2012, #Camera Deputatilor OUG salarii pensii , #Stiri Locuri de munca