Salariul mediu net a crescut cu doar 1 leu in septembrie

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 10:05
1671 citiri
Salariul mediu net a crescut cu doar 1 leu in septembrie

Castigul salarial mediu net a crescut in luna septembrie la 1.340 lei, fiind cu 0,1% (1 leu) mai mare decat cel din luna august, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS), transmite NewsIn.

Comparativ cu septembrie 2009, castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 1,4%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 91,5%.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,5%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 112,7%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2010.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei in septembrie, avand aceeasi valoare cu cel din luna precedenta.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna septembrie in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (4.022 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (787 lei).

In a noua luna din 2010, castigul salarial mediu net realizat in diferite activitati ale economiei nationale a inregistrat, fata de luna precedenta, atat cresteri, cat si scaderi in aproape egala masura.

Potrivit INS, cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta, prime pentru "ziua petrolistului" si prime trimestriale), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 38,8%, in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

De asemenea, a crescut cu un procent cuprins intre 13% si 20%, in telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

Majorarea a fost cuprinas intre 6% si 7% si in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor din tutun, intre 3% si 5%.

INS precizeaza ca scaderile castigului salarial mediu net in septembrie fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru "ziua minerului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net din sectorul economic s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 11,6%, in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistr?ri audio si activitati de editare muzical?, activitati de difuzare si transmitere de programe).

De asemenea, a crescut in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intre 5% si 8% si in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, activitati de editare, intre 3% si 4%.

Datele INS mai arata ca in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta.

Astfel, in activitatile de invatamant (5,3%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv plata pentru examenele de admitere), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici si in sanatate si asistenta sociala (0,1%).

In activitatea de administratie publica, castigul salarial mediu net a scazut cu 16,1% in luna septembrie, ca urmare a acordarii, in lunile precedente, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). 

Astfel, castigul salarial mediu net din administratia publica a scazut cu 27,3%, iar in invatamant si sanatate si asistenta sociala cu 23,6%, respectiv cu 20,1%, in luna septembrie fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ). 

#salariu, #castig, #salarial, #angajati, #loc, #munca , #Stiri Locuri de munca