Salariul mediu net a crescut in octombrie

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 10:14
2625 citiri
Salariul mediu net a crescut in octombrie

Romanii au castigat in octombrie un salariu mediu net de 1.327 lei (354 euro), cu 2,4% (31 lei) mai mult decat in luna anterioara, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 22,4%, a anuntat Institutul National de Statistica.

In septembrie 2008, ritmul anual de crestere a salariului mediu net fusese de 24,6%, romanii castigand, in medie, 1.296 lei (357 euro).


Castigul salarial mediu brut a fost de 1.795 lei (479 euro) in octombrie, cu 2,5% mai mare decat in luna precedenta.


Totusi, ritmul anual de crestere a salariilor se mentine mult peste cel al productivitatii muncii din sectorul industrial, de 8,4% in primele noua luni ale acestui an, desi banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.


In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 14% in octombrie 2008 fata de a zecea luna a anului trecut.


Raportat la luna octombrie 1990, castigul salarial real avea o putere de cumparare cu 24,9% mai mare in octombrie 2008, mai arata datele INS.


In octombrie, cele mai mari lefuri nete au fost platite in activitatile de transporturi aeriene (3.229 lei, 862 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (764 lei, 204 euro).


Comparativ cu luna septembrie, salariul mediu net a crescut in octombrie in majoritatea activitatilor economice, in principal datorita reglementarilor privind cresterile salariale din anul 2008 pentru functionarii publici, personalul din sectorul bugetar, din invatamant si din unitatile sanitare publice, precum si acordarii de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.


Cresteri mai mari ale castigului mediu net au fost inregistrate in octombrie in invatamant, cu 12,4%, in sanatate si asistenta sociala, cu 12,3%. In industria miniera, transporturi pe apa, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, captarea, tratarea si distributia apei, salariul mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 6,5% si 9%.


Majorari salariale mai reduse au fost inregistrate in tabacirea si finisarea pieilor, administratie publica, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea produselor textile, productia de mobilier si alte activitati industriale, fabricarea articolelor de imbracaminte, activitati anexe si auxiliare de transport, hoteluri si restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de masini si echipamente, care au variat intre 2,5% si 6%.


In octombrie au fost inregistrate si scaderi salariale cuprinse intre 25% si 35% cauzate de acordarea de prime in luna anterioara, cu ocazia "zilei petrolistului", in activitatile de extractie a  hidrocarburilor si servicii anexe, respectiv industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, precum si intre 2% si 5% din cauza realizarii unei productii mai mici in productia si furnizarea de energie, electrica si termica, gaze si apa, industria mijloacelor de transport rutier si industria metalurgica, mai arata datele INS.