Salariul mediu net din iunie a fost de 1.552 lei

Luni, 06 August 2012, ora 10:20
1732 citiri
Salariul mediu net din iunie a fost de 1.552 lei

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in iunie de 2.140 lei, cu 1,5% mai mare decat in luna mai, iar cel net s-a cifrat la 1.552 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 22 lei (1,4%), conform unui comunicat remis de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4.114 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (845 lei).

In luna iunie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna mai 2012 ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa) ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de tutun (24,6%), in telecomunicatii (23,3%)si in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor (intre 7,5% si 12%).

Cresteri intre 4,0% si 6,5% au fost consemnate in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea de masini, utilaje si echipamente, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de editare, extractia minereurilor metalifere, alte activitati extractive, alte activitati de servicii.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au cifrat la 16% si au fost consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv la 14,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, intre 7,5% si 11,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior, intre 3,5% si 6,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 19/2012. Astfel, in administratia publica castigul salarial mediu net a crescut in luna iunie fata de luna mai 2012 cu 7,9%, in sanatate si asistenta sociala cu 6,9%, iar in invatamant cu 4,0%.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii Romania iunie, #cresteri salarii iunie, #scaderi salarii iunie , #Stiri Locuri de munca