Sanatatea si asistenta sociala au avut cea mai mare cerere de forta de munca si in trimestrul IV

Luni, 01 Martie 2010, ora 11:00
2151 citiri
Sanatatea si asistenta sociala au avut cea mai mare cerere de forta de munca si in trimestrul IV

Rata locurilor de munca neocupate a scazut in perioada octombrie-decembrie cu 0,3 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,5%, sectorul sanatatii si asistentei sociale avand in continuare cea mai mare cerere de forta de munca, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS), informeaza Mediafax.

Fata de acelasi interval din 2008, rata locurilor de munca vacante a scazut in ultimul trimestru din 2009 cu 1,03 puncte procentuale, potrivit datelor Statisticii.

"Ca efect al crizei economice, rata locurilor de munca vacante din Romania a continuat tendinta de scadere inceputa in ultimul trimestru al anului 2008", mai arata INS.

Astfel, perioada octombrie-decembrie a marcat cea de-a cincea scadere trimestriala a ratei locurilor de munca vacante.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in continuare in activitatile de sanatate si asistenta sociala, dar cu o rata a locurilor de munca neocupate in scadere de la 3,36% in trimestrul al treilea la 1,48% in ultimul trimestru al anului trecut, urmata de administratia publica (1,09%) si intermedieri financiare si asigurari (0,95%).

In schimb, sectorul extractiv (0,05%), sectorul hotelurilor si restaurantelor (0,06%), si tranzactiile imobiliare (0,11%) aveau cele mai putine slujbe libere.

Angajatorii au cautat cel mai mult specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, pe acest segment fiind disponibile 0,69% din slujbele totale.

In ultimul trimestru din 2009, firmele au mai cautat lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, pentru care 0,59% din posturi nu erau ocupate.

In schimb, cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca a fost inregistrata pentru membrii corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,32%), precum si cea a mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artitzanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor (0,36%).

Regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (0,97%), urmata de regiunea Vest (0,60%), in timp ce in regiunile Sud-Est (0,21%) si Nord-Vest (0,32%) s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual.

Datele privind rata locurilor de munca vacante au fost obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.

INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 24.000 de companii, luand in considerare firmele cu cel putin patru salariati.

Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) au fost cuprinse exhaustiv in cercetare, potrivit INS.

Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente.

 

 

#sanatate, # forta munca, # asistenta sociala , #Stiri Locuri de munca