Sarcasmul, o noua tehnica de motivare a angajatilor? (Studiu)

Joi, 04 August 2011, ora 17:48
3604 citiri
Sarcasmul, o noua tehnica de motivare a angajatilor? (Studiu)

Sarcasmul este greu de suportat pentru cei mai sensibili, mai ales cand expresiile sarcastice sunt folosite la locul de munca. Cercetatorii au descoperit, insa, ca pentru unii angajati sarcasmul poate fi un instrument de motivare, prin simplul fapt ca ii forteaza sa vada problema din diferite puncte de vedere. 

Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetatori de la Universitatea din Bar-llan pe un esantion de 375 de studenti la inginerie, munca alaturi de un coleg sau un sef sarcastic te poate determinat sa fii mai creativ.

In plus, cateva replici sarcastice te pot face sa muncesti mai mult si sa “iti pui creierul la contributie” intr-o mai mare masura decat ai face-o intr-un mediu de oameni grijulii.

“Expunerea la sarcasm necesita o complexitate cognitiva foarte mare”, determinandu-i pe angajati sa vada lucrurile din mai multe puncte de vedere, spun cercetatorii israelieni, vcitati de The Daily Mail.

Sarcasmul detensioneaza atmosfera

Umorul inerent din comentariile sarcastice au "proprietati" de eliberare a tensiunii care se creeaza odata cu starea de nervozitate a celui care are de facut un repros, dar si a celui care il primeste.

In cadrul studiului, studentilor li s-a cerut sa isi imagineze ca sunt angajati la un call center pe un post de relatii cu clientii.

Mai apoi au ascultat trei inregistrari intre un agent adevarat de relatii cu clientii si un client. O parte din inregistrari contineau reactii de nervozitate ale clientului, alta parte reactii moderate si alta, reactii sarcastice.

Cei care au ascultat conversatiile nervoase au avut rezultate mai bune decat cei care au ascultat conversatiile calme, atunci cand li s-a cerut sa indeplineasca o sarcina creativa pe baza discutiilor.

Cercetatorii au fost surprinsi sa afle, insa, ca tinerii care ascultau conversatiile cu clientul sarcastic au avut rezultate mult mai bune decat toti ceilalti. Se pare ca replici precum “va miscati cu viteza melcului” i-au determinat pe studenti sa rezolve eficient sarcinile creative cu legatura directa cu apelul.

Replicile sarcastice au efecte benefice

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca starea de nervozitate ii determina pe angajati sa se concentreze strict pe o anumita problema si sa caute in graba o modalitate de a evita alte eventuale conflicte.

Sarcasmul are un efect mai bun, intrucat acest tip de replici implica un proces mai amplu de gandire si abilitatea de a procesa doua realitati in acelasi timp.

“Furia comunicata prin replici sarcastice genereaza o gandire mai complexa si, implicit, o rezolvare mai creativa a problemelor”, scrie coordonatorul studiului, Ella Miron-Spektor.

#angajati, #job, #loc de munca, #motivare angajati, #sarcasm motivare , #Stiri Locuri de munca