Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Se deschide piata muncii din Belgia pentru romani?

Se deschide piata muncii din Belgia pentru romani?

Piata muncii din Belgia s-ar putea deschide pentru romani in luna mai, odata cu ridicarea restrictiilor pentru polonezi si alti cetateni din Estul Europei, a precizat ministrul belgian de Externe, Karel de Gucht.

La inceputul lunii decembrie, oficialii belgieni au decis sa extinda cu inca trei ani, pana la 1 ianuarie 2012, restrictiile privind accesul liber pe piata muncii impuse imigrantilor din Romania si Bulgaria. Decizia a fost motivata prin faptul ca "in vremuri de criza", este mai oportun sa li se dea de lucru somerilor belgieni si nu strainilor.

Dupa ce au reanalizat situatia, reprezentantii guvernamentali au ajuns la concluzia ca numarul muncitorilor straini nu va creste, masura urmand sa scoata din zona neagra o parte importanta a muncitorilor straini existenti in tara. In concluzie, acestia si angajatorii lor vor plati taxe si impozite la bugetul de stat.

Anuntul vine la o saptamana dupa ce Irlanda a anuntat ca va mentine restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana in 2011.

La sfarsitul lunii ianuarie, Austria a anuntat ca mentine restrictiile de munca pentru cetatenii din Estul Europei, pana in aprilie 2011. O decizie similara a luat si Germania, inca din toamna anului trecut.

Tot din mai 2009, restrictiile pentru accesul pe piata muncii vor fi ridicate pentru cetatenii romani si de catre oficialii de la Copenhaga.

In prezent, romanii pot muncii deja, fara sa detina permis de lucru, in conditii egale cu cetatenii acestor state membre in Ungaria, Grecia, Spania si Portugalia. Cele patru state au ridicat restrictiile pe data de 1 ianuarie 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3500 ori
Citeste mai multe desprebelgia munca piata restrictii ridicare romani