Secretele nespuse ale interviului pentru un job

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 08:32
4408 citiri
Secretele nespuse ale interviului pentru un job

Ceea ce spui ca raspuns la intrebarile care ti se pun (si ceea ce intrebi la randul tau) este foarte important in cadrul unui interviu de angajare. Ceea ce este mai putin cunoscut este importanta partii nevorbite a interviului – modul in care te prezinti si in care comunici nonverbal.

Iata cativa factori nonverbali extrem de pretuiti de catre angajatori:

Modul in care te prezinti la interviu

•    Ramai conservator. Cei in cautare de joburi sunt deseori sfatuiti sa se imbrace similar cu alti angajati ai organizatiei pentru care vor sa lucreze, insa managerii sustin in ultima vreme ca cel mai potrivit cod vestimentar este cel business formal, conservator, nu business casual. Acest lucru presupune un costum, culori conservatoare (negru, bleumarin, desi femeile pot apela si la alte culori daca nu sunt tipatoare), pantofi curati si lustruiti si cravate, in cazul barbatilor.

•    Pastreaza-ti parul curat si ai grija sa nu-ti acopere fata. Intervievatorii sustin ca parul peste ochi sau coafurile care acopera fata intr-un fel sau altul reprezinta o bila neagra pentru candidati. In cazul barbatilor, parul lung ar putea avea acelasi efect, indiferent daca este prins in coada sau nu.

•    Farduri, machiaj si parfumuri. Fardeaza-te cat mai putin. Nu purta bijuterii mari sau multe. Parfumul trebuie sa fie discret sau chiar absent, deoarece angajatorului s-ar putea sa-I displaca sau chiar sa fie alergic la acesta.

•    In acelasi timp, ai grija sa mirosi placut! Evita respiratia neplacuta sau mirosurile corporale, insa nu mesteca guma si nu suge bomboane in timpul interviului.

•    Ingrijeste-te. Asigura-te ca unghiile iti sunt curate si taiate. Parul facial, in cazul barbatilor, trebuie sa fie ingrijit, aranjat si niciodata in exces.

•    Ascunde-ti orice piercing sau tatuaj. Desi acestea aduc cu sine un risc mai mic decat cel pe care il aduceau in alte vremuri, multi angajatori nu vor sa le vada la un potential angajat.

Ce sa iei cu tine la interviu. Asigura-te ca ai cateva copii dupa CV. Intervievatorul poate sa fi pierdut sau ratacit copia pe care i-ai trimis-o. De asemenea, este posibil sa discuti cu mai multi oameni, iar toti trebuie sa aiba o copie a CV-ului tau. Ia in considerare posibilitatea de a aduce cu tine un portofoliu de cariera, pentru a da exemple concrete in ceea ce priveste activitatea ta din trecut si realizarile tale de pana acum.

Mimica. Expresia fetei ar trebui sa contina mereu un zambet. Desigur, vor veni momente in timpul interviului cand un zambet va fi nepotrivit, insa sa zambesti cat mai mult posibil este cea mai buna modalitate de a-ti arata entuziasmul. Una dintre nemultumirile intervievatorilor este ca potentialii angajati nu arata suficient de mult entuziasm; un zambet este cel mai bun mod de a arata cat iti doresti jobul.

Strangerea de mana ar trebui sa fie una ferma, insa nu traumatizanta. Evita strangerile de mana moi si nesigure. Asigura-te ca palmele tale sunt uscate; foloseste un servetel inainte de interviu, sfatuieste quintcareers.com.

Postura. Odata ce intervievatorul te invita sa iei loc, stai drept si foloseste-te de un mic truc psihologic: acela de a sta asezat spre marginea scaunului, astfel incat sa pari nerabdator. Nu te lasa pe spate si nu te tolani. Nu fi incordat, dar nici prea relaxat.

Contactul vizual. Dupa cum se cunoaste deja prea bine, contactul vizual este extrem de important. Unii experti sfatuiesc sa privesti spre nasul celui care te intervieveaza, pentru a evita momentele ciudate care pot aparea dupa ce il fixezi prea mult cu privirea.

Gesturile. Este in regula sa gesticulezi in timpul unui interviu de angajare, insa fii atent sa faci gesturi mici, controlate si fara amplitudine mare.

Obiceiurile proaste si limbajul corporal nepotrivit. Nenumarate ticuri iti pot afecta performanta la un interviu de angajare, iar cea mai mare problema este ca s-ar putea nici sa nu fi constient de ele. Unele dintre comportamentele nepotrivite include jucatul cu mainile, bataitul picioarelor etc. De asemenea, fii constient de spatiul personal al fiecaruia.

Cea mai dificila problema nonverbala este reprezentata de transpiratiile profuze, deoarece nu le poti evita sau controla foarte usor, odata ce te afli in mijlocul interviului. Daca ai o asemenea predispozitie, apeleaza la un consult medical. Ia-ti cu tine un servetel sau o batista cand mergi la interviu.

Vocea increzatoare si evitarea ticurilor verbale. Teoretic, acestea nu sunt tocmai comportamente nonverbale, de vreme ce includ vorbirea, dar sunt incluse aici pentru ca nu au legatura cu continutul interviului. Cea mai buna cale de a demonstra increderea – un factor extrem de important – este de a vorbi puternic si clar. Evita sa ai o voce slaba, timida sau tremuranda. Printre ticurile verbale, e bine sa eviti:

•    Pauzele dintre cuvinte sau fraze (uh, ah, pai, stii tu etc.). Acestea sunt dificil de evitat pentru multi dintre noi, insa poti exersa, te poti pregati, citind intrebarile frecvente la interviurile de angajare si iti poti lua cateva secunde de tacere, pentru a-ti aduna gandurile, inainte sa raspunzi.

•    Ridicarea tonului vocii sau fluctuatiile mari ale tonalitatii vocii. Cea mai buna metoda de a evita asemenea lucruri este prin exercitiu.

Poti exersa cu prietenii sau te poti filma inainte. Tine minte ca pregatirea pentru interviu presupune mai mult decat sa exersezi cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Priveste imaginea de ansamblu si asigura-te ca impresia nonverbala pe care o lasi este la fel de bine finisata precum continutul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajat, #angajator, #cariera, #interviu, #job, #manager , #Stiri Locuri de munca