Seful a gresit: ce risti daca ii atragi atentia

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 15:09
2317 citiri
Seful a gresit: ce risti daca ii atragi atentia

Confruntarea cu seful nu este tocmai o placere pentru angajati, chiar daca, teoretic, prezentarea argumentelor contradictorii este o dovada de inteligenta din ambele parti. 

In mod evident, doar tu poti sa decizi daca vrei sa pui la indoiala sau nu cuvantul sefului, dar daca esti convins ca vrei sa faci asta, trebuie sa tii cont de cateva reguli privind momentul si modul in care vorbesti.

Cat te “costa” tacerea

Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este daca identificarea greselilor pe care managerul le face te ajuta cu ceva, potrivit MSN.

Daca nu se schimba nimic odata ce el constientizeaza greseala, ar trebui sa te gandesti serios ce ai, tu sau compania, de castigat prin evidentierea ei.

Nu are sens sa te plangi in legatura cu o decizie care nu poate fi schimbata, pentru ca vei fi catalogat drept “reticient” si lipsit de spirit de echipa.

In coditiile in care actiunea ta poate impiedica anumite consecinte negative, neplacerea de a-i atrage atentia sefului este “raul cel mai mic” in comparatie cu pagubele ulterioare.

Uneori gandirea sefului tau poate fi incorecta pentru ca acesta a trecut cu vederea o informatie importanta, tocmai de aceea, daca tu cunosti informatia trebuie sa o prezinti, mai ales daca ai documente care sa o sustina.

O alta capcana a tacerii in fata sefului este posibilitatea de a lasa impresia ca esti de acord cu planul sau: daca nu ai nicio intentie de a respecta planul impus, s-ar putea sa ai mari probleme, mai tarziu.

Gestioneaza problema cat mai respectuos

Asa cum tie nu iti place sa iti fie atrasa atentia in public, trebuie sa realizezi ca nici unui manager nu ii place sa fie “tras de maneca” in fata subordonatilor si, daca vrei sa ii spui ceva, evita sa il pui intr-o situatie jenanta.

Subiectul poate fi dezbatut intre patru ochi, fara a folosi cuvintele “nu ai dreptate” . Concentreaza-te mai degraba asupra problemei in sine, nu asupra efortului de a demonstra ca tu ai dreptate.

Iata cateva sugestii pentru a detensiona atmosfera, in aceste situatii:

Deschide subiectul cu grija

Incepe prin a sublinia respectul tau fata de deciziile lui si prin formularea intentiilor, astfel incat seful sa inteleaga ca incerci sa ii oferi un alt punct de vedere care ar putea contribui la atingerea unui scop comun.

Asta ar putea duce la o discutie productiva in contradictoriu in care abordezi problema intr-un mod care arata ca tot ce faci este sa cauti solutia cea mai buna.

Concentraza-te pe fapte concrete

Nu prezenta din start judecata sau concluziile tale. Poti incepe prin a prezenta in termeni obiectivi lucrurile care ar putea cauza probleme.

Tine minte ca s-ar putea totusi sa gresesti

Chiar daca esti perfect convins ca ai dreptate, intotdeauna exista o mica posibilitate sa te inseli. Exista un numar mare de informatii la care nu ai acces, de aceea trebuie sa iti prezinti punctul de vedere clar si concis, lasand totusi spatiu pentru situatia in care chiar tu gresesti.

Alege sa faci miscarea atunci cand este potrivita

Uneori avem tendinta de a amana momentul in care spunem ce ne deranjeaza pana la etapa in care suntem deja iritati de problema, insa aceasta tehnica este complet ineficienta pentru ca deja scopul nostru se schimba: nu mai facem tot posibilul sa fim constructivi, ci sa il pedepsim pe sef.

Fii de acord, atunci cand trebuie

Daca esti de acord cu ideea de ansamblu a planului, spune asta si adauga la el piesa care consideri ca lipseste.

Provoaca un dialog

Incurajeaza-ti seful sa isi prezinte perspectiva, iar capacitatea ta de a fi deschis il va determina si pe el, la randul lui, sa fie deschis spre a asculta varianta ta.

Artticol de Oana Bucurenciu

#angajati, #atragi atentia sefului, #confruntare, #greseli sefi, #sef, #seful a gresit , #Stiri Locuri de munca