Seitan: 225.000 de pensii de invaliditate ar putea fi obtinute ilegal

Joi, 18 Februarie 2010, ora 16:29
2744 citiri
Seitan: 225.000 de pensii de invaliditate ar putea fi obtinute ilegal

Circa 225.000 de pensii de invaliditate din totalul de 900.000 ar putea sa nu fi fost obtinute legal, iar statul pierde anual prin plata acestora 1,5 miliarde euro, a declarat joi ministrul Muncii, Mihai Seitan.

"Judetele Bihor si Mures au cele mai mare numar de pensionari raportat la populatie. S-a facut o verificare si a rezultat ca 34% dintre cei analizati au primit pensii ilegal. Aceste persoane au fost depensionate", a afirmat Seitan.

Ministrul a declarat ca in urmatorii trei ani vor fi facute verificari asupra tuturor dosarelor care sunt suspecte in acest sens urmand sa fie crescuta capacitatea institutului si sa fie infiintate alte patru-cinci centre regionale care sa preia din activitatea acestuia. Seitan a mai spus ca cei in cazul carora se va constata ca au primit pensia de invaliditate ilegal vor fi obligati sa returneze banii primiti, precizeaza Mediafax.


Intrebat ce se va intampla cu persoanele care nu vor mai beneficia de pensie de invaliditate, ministrul a declarat ca exista doua solutii, respectiv sa lucreze sau sa fie ajutat social.


Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat ca exista semnale ca o parte dintre cei care au pensii de invaliditate pot fi gasiti si pe piata fortei de munca lucrand la negru.

"Extrapoland aceasta situatie la nivel national, rezulta ca aproape 25% din pensiile obtinute pe caz de boala ar putea fi obtinute ilegal. Este posibil ca 225.000 de pensii sa nu fie obtinute cu acte in regula, iar statul pierde anual 1,5 miliarde lei, la o pensie medie de 556 lei", a completat el.

Ministrul a mentionat ca o buna parte din cele 900.000 de pensii de invaliditate sunt obtinute ilegal "pe baza unor plati facute la medic".

"De exemplu, la Institutul National de Expertiza Medicala s-au verificat in 2009 aproape 3.500 de oameni care erau propusi pentru a primi pensii de invaliditate si s-au respins astfel 50% dintre cazurile propuse. Aceeasi situatie si in Moreni, unde s-au descoperit 2.100 de pensionari ilegale din 3.000 de dosare cu suspiciuni. Numai pentru aceste pensii se platea anual 21,5 milioane lei", a precizat ministrul.

Pe de alta parte, Seitan a reamintit ca numarul persoanelor care s-au pensionat anticipat a crescut de trei ori in ultimii 10 ani si a crescut cu 120.000 intre 2001 si 2010.

"Acesta este motivul pentru care am crescut penalizarile pentru cei care ies mai devreme la pensie de la 30% la 45%", a spus Seitan.

Ministrul sustine ca aplicarea noii legi a pensiilor va echilibra bugetul asigurarilor sociale in maxim 5-6 ani, dupa ce deficitul bugetului de pensii a ajuns sa reprezinte 1,7% din produsul intern brut in 2010.

"Deficitul bugetului de stat se reduce la 0,7% din PIB in 2011 si scade la 0,4% in 2014, iar in 5-6 ani se ajunge la un echilibru", a spus el.

De asemenea, din acest an circa 250.000 de angajati din armata, politie si servicii speciale vor contribui la bugetul asigurarilor sociale.

"Salariile brute ale angajatilor din armata, politie si alte structuri, care vor contribui si ei la bugetul de pensii, vor creste in 2011 cu 5,5%, pentru a acoperi cresterea contributiei de la 5%, in prezent, la 10,5%, asa cum platesc toti angajatii. Astfel, vebiturile acestora nu vor scadea", a spus ministrul.

Seitan a adaugat ca proiectul legii pensiilor va intra in dezbaterea Senatului in cursul saptamanii viitoare si se asteapta ca legea pensiilor sa treaca de Parlament in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior, timp de cinci luni, sa aiba loc procesul de recalculare a pensiilor.

El a precizat ca noua lege unitara a pensiilor se va aplica de la 1 ianuarie 2011. 

 

#anticipat, #deficit, #invaliditate, #pensii, #pensioanari, #pensionare , #Stiri Locuri de munca