Service-urile auto, in pragul disperarii: Vor sa angajeze chinezi, pentru ca romanii sunt prea scumpi

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 12:14
1555 citiri
Service-urile auto, in pragul disperarii: Vor sa angajeze chinezi, pentru ca romanii sunt prea scumpi
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) solicita interventia Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetateni chinezi.

Din cauza lipsei de predictibilitate fiscala, angajatorii nu pot oferi salarii prea mari si multi dintre ei prefera munca la negru, asa ca romanii calificati ajung sa plece la munca in strainatate.

Reprezentantii ASSAI sustin ca industria de reparatii auto din Romania se confrunta de peste cinci ani cu un deficit in crestere de forta de munca pregatita in acest domeniu.

Numarul in crestere de inmatriculari auto din Romania presupune si asigurarea unui numar suficient de angajati calificati in acest domeniu care sa presteze activitatile specifice de reparare si intretinere a parcului auto national, spun ei.

"Romania are in prezent un parc auto de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o varsta medie de 14 ani, iar aceste autovehicule vechi sunt puternic uzate tehnic din cauza unei infrastructuri primitive, asa cum este cea romaneasca, si au nevoie de interventii dese in service.

Opt din zece service-uri auto din Romania lucreaza sub capacitatea proiectata din cauza lipsei de personal calificat", se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in multe situatii, salariile solicitate depasesc posibilitatile patronilor de service.

"Angajatii cu experienta au ajuns sa santajeze efectiv patronii de service-uri, profitand de lipsa de forta de munca pregatita in acest domeniu si nu accepta salarii sub 1.000 - 1.400 de euro net.

Este dificil sa asiguri unui angajat un astfel de salariu luna de luna, in conditii de instabilitate si lipsa de predictibilitate legislativa si fiscala, asa cum se prezinta mediul de afaceri romanesc.

In astfel de situatii, in relatia dintre angajat si angajator, mecanismele de cerere si oferta esueaza, pentru ca apar dezechilibre intre pretentiile angajatilor si posibilitatile angajatorului", a declarat Cristian Muntean, presedinte ASSAI, citat in comunicat.

Angajatii calificati aleg sa plece si sa munceasca pe bani mai multi in tari precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia, iar lipsa de implicare a institutiilor cu rol de control in acest domeniu si in special fiscal stimuleaza dezvoltarea activitatilor fara autorizatie in acest domeniu, sustine ASSAI.

"O parte dintre angajatii cu experienta isi incropesc un atelier clandestin si fara autorizatie in curtea casei, stiin ...citeste mai departe despre "Service-urile auto, in pragul disperarii: Vor sa angajeze chinezi, pentru ca romanii sunt prea scumpi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#service auto angajeaza chinezi , #Stiri Locuri de munca