Sezonierii romani au din ce in ce mai putine oportunitati, in Spania

Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:57
1694 citiri
Sezonierii romani au din ce in ce mai putine oportunitati, in Spania

Rata ridicata a somajului in Spania si conditiile meteo nefavorabile au redus oportunitatile de lucru pentru sezonierii provenind din Romania, Maroc si vestul Africii, informeaza editia online a ziarului britanic The Guardian, notand ca cei care gasesc de lucru nu au conditii foarte bune, informeaza Mediafax. 

In urma cu doi ani, in incercarea de limitare a imigratiei, Spania a redus numarul contractelor temporare de lucru. Drept consecinta, spre exemplu, regiunea Huelva (sud-est) continua sa atraga sezonieri, dar numarul acestora a scazut de la 16.500 in 2009 la 4.500 anul acesta.

In plus, Spania nu prea mai atrage imigranti din cauza ratei ridicate a somajului, care a atins nivelul de 20 la suta. Aproximativ 100.000 de latino-americani au revenit in tarile de origine in 2009, iar numarul imigrantilor din Spania este in prezent de 5,7 milioane (12 la suta).

O alta tendinta este ca insisi spaniolii au inceput sa caute de lucru in strainatate din cauza situatiei economice instabile. Viorica M., o romanca angajata sezonier in Spania, afirma ca toate companiile au inceput sa incalce legislatia muncii, in principal prin faptul ca au contracte scrise doar in spaniola si impun o perioada de proba de doua saptamani inainte de angajare.

Compania Bionest, care detine cele mai mari sere de capsuni din Andalucia, si-a redus cu mult numarul angajatilor, mai ales ca vremea nefavorabila de anul acesta nu a favorizat acumularea unor recolte prea mari.

Potrivit The Guardian, pe strazile din oraselul Almonte (in sud-estul Spaniei), pot fi vazute grupuri de femei care asteapta autocare pentru a reveni la Bucuresti sau in Tanger (Maroc), la incheierea sezonului culesului de fructe in Spania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sezonieri, #romani, #spania, #capsunari , #Stiri Locuri de munca