Si promovarea merge catre... altcineva

Vineri, 05 Martie 2010, ora 22:04
1988 citiri
Si promovarea merge catre... altcineva

Afacerile incep sa mearga bine pentru seful tau si esti sigur ca vei primi mult asteptata si mult amanata promovare. Dar cand se da anuntul, afli ca un coleg a primit oportunititatea de a ajunge mai sus. Tu ai fost trecut cu vederea. Acum ce faci?

Cand o promovare este acordata altcuiva, e dureros – mai ales cand credeai ca erai cel mai potrivit pentru aceasta alegere de avansare. Insa in loc sa lasi situatia sa iti puna bete-n roate, retine urmatoarele sfaturi:

Simte-te liber sa fii dezamagit

Este absolut normal sa te simti frustrat si nervos; doar sa ai grija sa iti manifesti aceste sentimente cat mai departe de locul de munca. Acesta nu e momentul sa alergi la seful tau si sa ceri o explicatie pentru care nu ai primit tu promovarea. In schimb, vorbeste cu cei din reteaua ta profesionala, care e posibil sa fi trecut prin aceeasi intamplare, si cauta sprijin din partea prietenilor si a familiei, pentru a face fata dezamagirii.

Mai presus de orice, fii profesionist

Nu pierde din vedere faptul ca multi factori pot influenta deciziile de promovare, inclusiv politica interna sau cerintele jobului, factori pe care tu poti sa nu ii cunosti. Indiferent de cum te simti, da dovada de profesionalism si felicita-l pe cel care a obtinut promovarea, iar, in acelasi timp, continua sa muncesti la fel de productiv. Nu te lasa daramat de cele intamplate, indeamna Robert Half International.

Cunoaste toate datele

Dupa ce ai trecut de momentul dezamagirii, stabileste o intalnire cu seful tau si roaga-l sa-ti dea o explicatie sincera pentru decizia sa. Afla de ce, in mod specific, nu ai obtinut jobul si daca ai fost sau nu la un pas de a-l obtine.

De exemplu, ai putea sa descoperi ca seful tau nu avea nici cea mai mica idee ca erai interesat de acea promovare. Sau poate ca iti lipseste o calificare importanta. Apoi, intreaba ce trebuie sa faci pentru a primi o promovare in viitor si lucreaza impreuna cu managerul tau in vederea stabilirii unor pasi concreti pe care sa-i urmezi in acest sens.

Concepe un plan si obtine sprijinul sefului tau

Profitand de feedbackul primit din partea sefului tau, lucreaza alaturi de el pentru a concepe un plan de promovare. Ar trebui sa ai o idee concreta despre cerintele necesare pentru a trece la urmatorul nivel si despre pasii pe care trebuie sa ii faci. Asigura-te ca seful tau este de acord ca, odata ce vei indeplini toate cerintele, sa fii primul angajat luat in considerare pentru promovare data viitoare cand se pune aceasta problema.

O alta posibilitate este ca, dupa intalnirea cu managerul tau, sa te hotarasti ca o promovare nu este ceea ce cauti. Poate ca responsabilitatile sunt cu totul altele decat ti-ai imaginat sau poate ca sacrificiile sunt prea mari. In acest caz, gandeste-te de ce ai vrut o promovare la inceput. Ar putea sa fie nevoie sa iti reevaluezi obiectivele profesionale sau sa cauti alte cai de a le atinge.

Asigura-te ca esti vizibil la locul de munca

Indiferent ce decizi, nu uita ca treaba facuta bine si evaluarile excelente nu sunt mereu suficiente pentru a avansa in cariera. De asemenea, este vital si ca oamenii cu care lucrezi, si mai ales seful tau, sa fie constienti de valoarea pe care o aduci firmei si de cum poti ajuta compania sa ajunga mai departe.

Ofera-i managerului tau datele de ultima ora, astfel incat acesta sa fie constient de realizarile tale. Alti pasi simpli, cum ar fi sa vorbesti cu voce tare la sedinte si sa cunosti cat mai multa lume in companie, te pot ajuta sa iti construiesti o reputatie solida si o retea interna de sprijin.

Sa ratezi o promovare poate fi extrem de dezamagitor. Totusi, profitand de oportunitatea de a-ti demonstra profesionalismul si reevaluandu-ti obiectivele, iti vei mentine cariera pe un drum ascendent.

#promovare job companie cariera evaluare performanta actiune manager , #Stiri Locuri de munca