Spania nu mai vrea muncitori romani

Marti, 19 Iulie 2011, ora 00:11
2426 citiri
Spania nu mai vrea muncitori romani

Spania - tara spre care s-au indreptat cei mai multi romani dupa aderarea la UE, dar care se confrunta cu un somaj de 20% - a decis sa-si restrictioneze piata muncii pentru romani si va notifica pana la sfarsitul saptamanii Bruxelles-ul si capitalele europene,informeaza RFI citand surse comunitare. 

Masura nu ii va afecta insa pe romanii care au deja un loc de munca legal in Spania, deoarece ea nu se aplica retroactiv, precizeaza RFI. Ministrul roman al muncii, Sebastian Lazaroiu, se va afla miercuri, 20 iulie, la Bruxelles, pentru a discuta aceasta problema cu comisarul european al afacerilor sociale Lazslo Andor, mai spune RFI.

Este o masura strict protectionista, prevazuta de Tratatul de aderare a Romaniei la UE. Clauza poate fi aplicata pana in 2014, adica pe o durata de sapte ani de la aderarea Romaniei si a fost o masura menita sa protejeze vechile tari membre care s-ar confrunta cu dezechilibre din cauza unei migratii masive.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii si Imigratiei in Spania, la sfarsitul anului 2010 aproximativ 850.000 de romani locuiau in aceasta tara. Romanii continuau sa fie cel mai mare grup de imigranti din Spania, depasind numarul marocanilor.

Numarul total al strainilor care traiesc in Spania s-a stabilizat in 2010 la aproape 4,93 milioane dintr-o populatie de aproape 47 de milioane. Romanii care vor dori sa lucreze insa de acum inainte in Spania vor fi nevoiti sa ceara un permis de munca.

Inchiderea pietei muncii poate fi facuta de maniera sectoriala, ceea ce inseamna ca unele sectoare de activitate ar putea ramane mai departe accesibile romanilor. Initial, imediat dupa aderarea din 2007, Spania a decis sa impuna romanilor si bulgarilor o perioada tranzitorie de doi ani privind accesul la munca in anumite sectoare, urmand ca durata acesteia sa fie redusa, in functie de evolutiile ulterioare de pe piata interna a muncii.

Astfel, la 1 ianuarie 2009 Spania si-a deschis complet piata muncii pentru romani. Din acel moment, formalitatile pe care trebuia sa le indeplineasca un roman pentru a ocupa un loc de munca in Spania au devenit aceleasi ca pentru un cetatean spaniol. Pentru ca Spania activeaza clauza privitoare la forta de munca la cinci ani de la aderarea Romaniei, ea va trebui sa vina cu argumente solide in fata Comisiei.

Cum Spania resimte insa din plin efectele crizei economice si se confrunta cu un somaj de 20 la suta, ea poate sustine ca se afla intr-un caz "exceptional", care ii permite sa declare restrictii pentru romani.

In plus, potrivit RFI, spaniolii vor motiva prin dumping-ul social pe care il practica romanii, acceptand salarii mai mici fata de minimul legal in Spania, dar si prin faptul ca multi dintre ei, angajati in activitati sezoniere, nu parasesc teritoriul spaniol dupa ce activitatile s-au incheiat.

E dificil de crezut ca Europa poate impiedica actiunea spaniolilor, comenteaza RFI. Spania se alatura astfel celor zece state importante din UE care intentioneaza sa-si mentina pietele muncii inchise pentru cetatenii din Romania pana in 2014: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie.

In unele dintre aceste state accesul romanilor pe piata muncii este permis in anumite sectoare de activitate, mai ales in activitati sezoniere. Insa, de curand, Olanda a anuntat ca va inaspri conditiile in care emite permise de munca pentru romani. 

#spania, #muncitor, #piata muncii, #ue, #somaj , #Stiri Locuri de munca