Strategii de management al performantei

Duminica, 15 Februarie 2009, ora 20:23
4318 citiri
Strategii de management al performantei

Esti responsabil de supravegherea muncii altora? Daca da, stii prea bine ca angajatii nu fac intotdeauna ce ai vrea tu sa faca. Pe de-o parte, acestia actioneaza ca si cum ar fi cei mai competenti profesionisti.
Pe de alta parte, isi amana treaba, rateaza termenele limita si asteapta mereu instructiuni. Multi dau vina pe altcineva atunci cand munca lor nu are succes. Si, mai rau decat orice, angajatii devin defensivi atunci cand incerci sa-i instruiesti pentru a-si indeplini sarcinile in mod excelent si eficient.

Asadar, ce poate face un supraveghetor? Managementul performantei este raspunsul. Trebuie sa incepi prin a afla exact de ce angajatul nu se ridica la nivelul asteptarilor tale.

Poate ca acesta nu a inteles exact ce trebuie sa faca. Poate ca nu are timp, unelte, talent, training sau temperamentul necesare pentru a-si duce treaba la bun sfarsit. Poate ca nu este de acord cu cerintele sau asteptarile tale. Oricum ar sta lucrurile, nu vei avea un angajat performant si dedicat pana nu identifici exact ce este in neregula cu modul sau de functionare.

Diagnosticarea problemelor de performanta prin managementul performantei

Cand un angajat esueaza la locul de munca, e indicat sa iti pui urmatoarea intrebare: “Ce anume, legat de sistemul de munca, poate sa determine esecul?” Cel mai frecvent, daca angajatul stie ce trebuie sa faca, raspunsul este timpul, uneltele, trainingul, temperamentul sau talentul. Cele mai usoare lucruri de rezolvat si cele care afecteaza cel mai mult fidelizarea angajatilor sunt mijloacele de orice fel, timpul si trainingul.

Angajatul trebuie sa aiba mijloacele, timpul si trainingul necesare pentru a-si executa bine sarcinile de serviciu – altfel, vor pleca spre un alt angajator care reuseste sa i le asigure, afirma about.com.

Acestea sunt intrebarile-cheie la care tu si angajatul tau veti trebui sa raspundeti pentru a diagnostica problemele de performanta care rezulta in urma tentativelor de management al performantei.

Urmatoarea lista pentru managementul performantei angajatilor va ajuta la diagnosticarea problemelor de acest gen.

•    Ce parte din sistemul de lucru poate determina esecul unui angajat?

•    Angajatul stie exact ce trebuie sa faca, ce vrei sa faca? Cunoaste acesta obiectivele si rezultatele asteptate de catre directiune? Are angajatul aceeasi perspectiva ca si tine?

•    Are angajatul incredere in propriile competente, pentru a indeplini sarcinile asociate obiectivului? Expertii spun ca amanarea efectuarii sarcinilor este, de cele mai multe ori, rezultatul  stimei de sine scazute, de parte angajatului, al neincrederii in propriile forte, necesare pentru a duce la bun sfarsit o anumita sarcina. Pe de alta parte, amanarile pot fi si rezultatul suprasolicitarii angajatului, atunci cand i se cer mai multe sarcini decat poate efectua in unitatea de timp.

•    Angajatul isi gestioneaza munca in mod eficient? De exemplu, separa sarcinile mari in actiuni fezabile mai mici? Are vreo metoda pentru urmarirea progresului proiectelor si a sarcinilor in asteptare?

•    Ai stabilit o cale critica pentru munca angajatului tau? Acest lucru presupune identificarea punctelor majore ale unui proiect, asupra carora ai dori sa primesti feedback din partea angajatului. Iti respecti responsabilitatea de a participa la sedintele la care ti se ofera acest feedback?

•    Angajatul lucreaza cu oamenii potriviti sau de care are nevoie  pentru a finaliza un proiect? Ceilalti membri ai echipei sunt responsabili si isi indeplinesc sarcinile? Daca nu, este ceva ce poate face angajatul pentru a-i ajuta?

•    Angajatul intelege ce rol are munca sa in cadrul imaginii de ansamblu a companiei? Apreciaza compania valoarea muncii adaugate, spre succesul sau?

•    Angajatul intelege ce anume constituie succesul in cadrul companiei? Poate ca acesta crede ca munca sa este perfecta, iar tu esti un manager pretentios si arogant.

•    Angajatul se simte pretuit si ii sunt recunoscute meritele pentru munca pe care o indeplineste? Se simte recompensat pe masura pentru contributia sa?

Intelegerea acestor probleme in managementul performantei ii asigura managerului posibilitatea de a ajuta un angajat sa reuseasca. Cand urmezi acesti pasi si raspunzi la aceste intrebari intr-un mod adecvat managementului tau, angajatul poate fi ajutat sa reuseasca. Managementul performantei este cea mai buna modalitate pe care o ai de a incuraja si de a instrui succesul profesional al angajatilor tai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#management performanta angajat job succes , #Stiri Locuri de munca