Stratfor: Macron merge in Romania pentru a-si proteja muncitorii

Joi, 10 August 2017, ora 07:46
2028 citiri
Stratfor: Macron merge in Romania pentru a-si proteja muncitorii
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, vine in aceasta luna in Europa de Est, inclusiv in Romania, miza vizitei fiind situatia muncitorilor francezi din aceasta zona.

Stratfor scrie, intr-un amplu articol, ca se iveste o noua batalie la orizont, intre statele estice si cele vestice ale Uniunii Europene, iar de data asta dezbaterea se va centra pe statutul muncitorilor trimisi de angajatori sa lucreze temporar in alt stat membru UE.

Ajuns in alta tara, se aplica in continuare regulile de asigurare sociala ale tarii de origine. Astfel, companiile ii pot plati pe muncitorii din Europa Centrala si de Est mai putin decat pe colegii lor vest-europeni. Insa, desi numarul de expati muncitori reprezinta mai putin de 1 la suta din forta de munca a continentului, subiectul starneste controverse, pentru ca tari cu un nivel ridicat al salariului, precum Franta, Austria si Olanda, sustin ca sistemul le confera muncitorilor din tari cu salariu mic, precum Romania si Polonia, un avantaj injust.

Astfel, presedintele Macron va discuta acest aspect cu omologul sau roman, Klaus Iohannis, dar si cu liderii din Austria, Cehia, Slovacia si Bulgaria, in turneul sau estic care va avea loc in perioada 23-25 august.

De asemenea, liderul de la Paris vrea sa se asigure ca muncitorii francezi din alte tari primesc acelasi salariu ca al muncitorilor care efectueaza o munca similiara in tara gazda.

Sistemul muncitorilor detasati in alta tara a fost creat de Uniunea Europeana in anul 1996, insa reformele au intarziat sa apara. 20 de ani mai tarziu, in 2016, Comisia Europeana a prezentat o serie de propuneri de reforma, insa 11 tari, cea mai mare parte din Europa Centrala si de Est, au inghetat propunerile si au cerut Bruxelles-ului sa le revizuiasca.

CE va relua dezbaterea in acest an, insa statele membre si Parlamentul European trebuie sa aprobe orice schimbare adusa acestui sistem. In principal, tarile care se opun modificarilor nu au suficiente voturi pentru veto, iar turneul lui Macron in regiune este o incercare de a gasi o solutie de compromis.

Printre prioritatile presedintelui francez se numara apararea industriei si muncitorilor tarii sale.

Emmanuel Macron va efectua o vizita oficiala in tara noastra, pe 24 august, cand se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, iar surse de la Elysee au spus inca din momentul anuntului ca discutiile se vor axa pe tema muncitorilor detasati.

"Discutiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvo ...citeste mai departe despre "Stratfor: Macron merge in Romania pentru a-si proteja muncitorii" pe Ziare.com

#Emmanuel Macron vizita Romania, #Macron muncitori francezi Europa , #Stiri Locuri de munca