Studentii est-europeni, forta de munca pentru turismul american

Marti, 08 August 2006, ora 02:16
1583 citiri

Deficitul de pe piata de munca americana din statiunile montane din Carolina de Nord este acoperit prin angajarea sezoniera a studentilor est-europeni, informeaza publicatia Charlotte Observer in editia electronica.Tinerii est-europeni - romani, ucraineni, bulgari - sunt angajati in cluburi, magazine alimentare si restaurante, locuri pline de turisti in timpul verii, dar aproape parasite iarna.

Angajatorii sustin ca prefera studentii est-europeni pentru ca sunt mai seriosi decat cei americani - care vin la serviciu beti sau drogati - si pentru ca sunt mai harnici. Cei care vorbesc bine limba engleza lucreaza direct cu clientii, ceilalti ajung la bucatarie, la spalat de vase.

O astfel de initiativa nu are insa numai beneficii. Anul trecut, Departamentul de Stat nu a urmarit atent programul, ceea ce a dus la exploatarea studentilor de catre angajatori sau la ramanerea in SUA a unora dintre tineri si dupa expirarea vizei, mentioneaza publicatia citata.

Practica de a angaja studenti est-europeni a devenit foarte populara in Carolina de Nord si de Sud, in special in orasele turistice, unde forta de munca locala este mult sub nevoile pietei.

Tinerii ajung sa lucreze in SUA printr-un program federal initiat in anii '60 - Summer Work/Travel Exchange Visitor Program - al carui scop sunt schimburrile culturale. Astfel, in 2005, peste 100.000 de tineri au lucrat in SUA, cu 20% mai multi decat in anul precedent, informeaza sursa citata.

Studentii participanti platesc o taxa cu valoarea cuprinsa intre 2.000 si 3.000 de dolari pentru a ajunge in SUA, care include drumul si asigurarea medicala, si obtin o viza pentru patru luni. De obicei, ei isi acopera aceast taxa din banii castigati la locurile de munca si chiar obtin o suma in plus, pe care o folosesc sa calatoreasca inainte de intoarcerea in tara, scrie Charlotte Observer.