Studiile cu diploma, perioada de cotizare in cazul pensiilor militare anticipate partiale

Marti, 11 Mai 2010, ora 10:17
2719 citiri
Studiile cu diploma, perioada de cotizare in cazul pensiilor militare anticipate partiale

Senatorii au adoptat, luni, un amendament la proiectul Legii pensiilor potrivit caruia se considera stagiu de cotizare pentru militarii in retragere, in vederea pensionarii anticipate partiale, perioada de studii universitare, cu conditia existentei unei diplome de absolvire, informeaza Mediafax.

Senatorii au adoptat, luni, un amendament la proiectul Legii pensiilor potrivit caruia la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale in cazul militarilor in retragere se ia in considerare perioada asimilata in care acestia au urmat cursuri de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma.

Ei au adoptat, in acest sens, un amendament la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice propus de senatorii PSD Alexandru Cordos, Elena Mitrea, Laurentiu Coca, Mihaita Gaina si Moga Nicolae si sustinut de senatorii independenti.

Potrivit amendamentului, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale in cazul militarilor in retragere se va lua in considerare perioada in care acestia au satisfacut serviciul militar in termen sau militari cu termen redus pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Vor fi luate in calcul, de asemenea, perioadele in care militarii in retragere au fost elevi ai unei scoli militare sau scoli de agenti de politie sau studenti ai unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, oridine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, cu exceptia liceului militar.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale, in cazul acestei categorii profesionale, si perioada in care militarii in retragere au beneficiat de pensie de invaliditate.

Pentru celelalte categorii profesionale, potrivit legii, nu se iau in considerare aceste perioade, denumite asimilate, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale. 

#studii, # diploma, # pensii, # militare, # anticipate , #Stiri Locuri de munca