Sunt oamenii distrati mai creativi?

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 12:21
4742 citiri
Sunt oamenii distrati mai creativi?

Intr-o cultura care venereaza atentia focusata, angajatii "mereu distrati" nu sunt priviti cu ochi buni de catre superiorii lor. Un studiu recent a demonstrat insa eficienta acestora din punct de vedere al creativitatii, cu conditia ca acestia sa prelucreze corect toate detaliile care le distrag atentia, informeaza Wired.com. 

Suntem obisnuiti sa presupunem ca daca ne aflam in fata unei probleme dificile, cea mai buna reactie este sa ramanem concentrati si sa gandim profund o metoda de a o rezolva, de aceea apelam la energizante pentru a ne sustine atentia catre sarcina care trebuie indeplinita.

Studiile au aratat ca oamenii cu un nivel scazut de inhibitie latente sau o capacitate scazuta de a ignora lucrurile neesentiale au mult mai multe ganduri amestecate in memoria de lucru.

Asta se explica prin faptul ca in efortul lor continuu de a filtra tot ce se petrece in jur, acestia permit tuturor informatiilor si gandurilor, fara vreo legatura intre ele, sa le acapareze memoria.

Angajatii distrati pot fi foarte creativi

Cu toate acestea, distragerea atentiei nu este intotdeauna un lucru neaparat negativ, dupa cum a demonstrat un studiu realizat de expertii in neurologie de la Universitatile Harvard si Toronto.

In cadrul studiului, o suta de studenti Harvard au primit o serie de teste senzoriale, menite sa masoare nivelul inhibitiei latente, sau capacitatea de a ignora stimulii care par irelevanti.

Astfel,  studentii clasificati drept “deosebit de creativi” ca rezultat al testarilor si realizarilor de zi cu zi, au demonstrat ca au o capacitate scazuta de a ignora stimulii irelevanti.

Acest lucru are sens in contextul in care creativitatea a fost mereu asociata cu gandirea libera, iar distractia de la lucrurile importante s-a dovedit a fi o forma de gandire libera.

Oamenii cu o inhibitie latenta scazuta sunt la propriu incapabili sa isi tina mintea “incuiata” sau sa isi impiedice atentia sa se indrepte catre toate detaliile fara importanta, iar rezultatul este ca vor lua in considerare mereu lucruri neasteptate.

Distragerea atentiei, utila cu putina concentrare

Cu toate acestea nu este suficienta atentia la aproape tot ce se intampla in jur, intrucat o astfel de avalansa de senzatii poate crea foarta multa confuzie.

Potrivit cercetatorilor din Toronto, o inhibitie latenta scazuta poate duce la creativitate doar in combinatie cu dorinta de a analiza excesul de ganduri si de a gasi esenta in multitudinea de zgomote.

Trebuie sa receptionam informatiile, insa in aceeasi masura trebuie sa sortam cu atentie ce ne-ar putea fi util pentru activitatile importante.

Asadar, scopul nostru nu este sa ignoram toate detaliile din jur si sa ne inhibam creativitatea, ci sa prelucram toate informatiile corect in mintea noastra.

#creativitate, #ganduri, #informatii, #inhibitie, #latenta , #Stiri Locuri de munca