Te gandesti sa-ti schimbi cariera?

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 13:52
2532 citiri
Te gandesti sa-ti schimbi cariera?

Nu iti mai place jobul actual? Vrei sa faci altceva? S-a ivit o noua ocazie? Poate ca te pasioneaza altceva mai mult. Poate ca ai avut ghinionul de a fi disponibilizat. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care unii angajati aleg sa faca o schimbare majora in viata profesionala.

Fie ca ai indoieli in ceea ce priveste cariera sau crezi ca ai facut o alegere nepotrivita, este clar ca ai investit timp si resurse de care nu poti uita asa usor. Nu te grabi si gandeste-te daca iti doresti cu adevarat sa-ti schimbi cariera. Fa-ti un plan care te va ajuta sa previzualizezi schimbarea.

Aminteste-ti ca schimbarea carierei este un progres natural. Cele mai multe studii arata ca persoana obisnuita care se afla in cautare de joburi isi va schimba cariera (nu jobul) de cateva ori in cursul vietii sale.

Ce iti place si ce nu iti place?

Multi oameni isi schimba cariera pentru ca nu sunt incantati de jobul pe care il au, de seful lor sau de compania in cadrul careia lucreaza. Identificarea lucrurilor care ne jeneaza viata profesionala este, deseori, cel mai usor pas.

Cu toate acestea, nu vei sti incotro sa intrepti din punct de vedere profesional daca nu analizezi si lucrurile care iti plac. Ce iti place sa faci cel mai mult atunci cand esti la birou, cand esti acasa, in timpul liber?

Ce te incita si iti incarca bateriile?

Ce te pasioneaza? Desi aparent strict legat de diplome, de studiile urmate si de experienta acumulata in timp, primul pas in reorientarea profesionala este autoevaluarea, redescoperirea propriilor pasiuni pentru a cunoaste directia in care ai vrea sa te indrepti.

Ce alte noi profesii te tenteaza?

Odata ce ti-ai (re)descoperit pasiunea, cerceteaza profesiile care sunt centrate pe pasiunea ta. E normal sa fii nesigur la inceput, dar nu te teme, sentimentul va disparea. Cercetarea pe care o faci depinde si de amploarea schimbarii pe care o doresti. De la profesor la trainer poate ca nu este un salt atat de mare precum este cel de la asistenta medicala la Web designer.

Iti poti adapta abilitatile?

Adapteaza-ti aptitudinile la noua profesie pe care o ai in vizor. Detii aptitudini care pot fi exploatate in mai multe domenii? Comunicarea si leadershipul sunt doar doua dintre capacitatile care pot fi transferate si aplicabile in mai multe domenii. E posibil sa te surprinda faptul ca deja ai o baza solida pe care poti contrui o noua cariera.

Mai mult training?

Vei descoperi ca poate este necesar sa-ti upgradezi aptitudinile si sa-ti largesti cunostintele. Fa-le pe rand, nu te grabi. Daca aptitudinea de care ai nevoie este una care iti poate folosi si in slujba curenta, intereseaza-te daca actualul angajator este dispus sa ti-o dezvolte. Incepe usor. Urmeaza un curs sau doua pentru a te asigura ca iti place ceea ce faci. Daca mizezi pe o noua diploma sau pe o noua certificare, asigura-te ca unitatea de la care urmeaza sa o primesti este acreditata.

Nu uita de networking

Unul dintre elemente de succes care te vor ajuta sa-ti schimbi cariera este networkingul. Persoanele din reteaua ta sociala iti pot spune despre eventualele oferte de munca, te pot sfatui si-ti pot oferi informatii despre o anumite companie sau industrie.

Te pot prezenta altor oameni cu functii inalte in asa fel incat iti poti extinde reteaua. Chiar daca nu crezi ca ai o retea sociala de la care poti obtine aceste informatii, este posibil sa ai - gandeste-te la colegi, prieteni, membri ai familiei.

Iti poti largi reteaua sociala, aderand la organizatii profesionale in cadrul noii tale arii de activitate. Contacteaza-ti fostii colegi care lucreaza in domeniul in care tu sa te dezvolti.
Castiga experienta. Aminteste-ti ca, intr-un fel, iti reincepi cariera de la zero.

Daca obtii o slujba part-time sau daca te oferi voluntar in domeniul la care vrei sa aderi, iti poti solidifica decizia si poti obtine experienta. Lucreaza noptile si in weekend. Fa tot ce poti pentru a castiga experienta.

Ai un mentor?

Reprofilarea profesionala este o decizie foarte importanta care poate deveni colpesitoare la un moment dat. Ai nevoie de un indrumator care sa iti fie alaturi in fiecare moment al procesului decizional.

Mentorul te poate ajuta si prin posibilitatea de a-ti oferi date de contact. Nu trebuie sa fie vorba de un individ foarte sus plasat, desi cu cat functia sa este mai importanta, cu atat mai multe avantaje vei avea.
Bazele cautarii joburilor.

Petrece-ti timp pentru a analiza companiile si obiectivele vizate de acestea, resursele de CV-uri, scrisorile de intentie, resursele de interviuri si pe cele de negociere a pachetului salarial.

Fii flexibil

Trebuie sa fii flexibil in toate privintele - de la statusul actual pana la relocatie si salariu. Stabileste-ti optimist obiectivele, dar asteapta-te la obstacole si schimbare - nu permite acestora sa te demoralizeze. In afara de profesii cu totul noi, poti lua in considerare o miscare laterala in planul carierei, un pas pentru o schimbare mult mai mare.

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajat, #angajator, #cariera, #companie, #job, #profesie, #schimbare , #Stiri Locuri de munca