Tehnici de leadership: Cum sa-ti cresti echipa ca pe propriul copil

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 08:35
8710 citiri
Tehnici de leadership: Cum sa-ti cresti echipa ca pe propriul copil

Orice afacere trebuie gandita cu sange rece, departe de emotii pentru ca business-ul, in ansamblul lui, se joaca pe bani. In cadrul afacerii, insa, liderul devine un adevarat parinte pentru subordonati, iar cei care stiu sa fie parinti buni vor fi cu mare usurinta si niste lideri de succes.

Trasaturile comune sunt acceptate si chiar sustinute vehement de specialistii domeniu, de traineri si consultanti.

"Cred ca exista foarte multe similaritati intre a fi un lider bun si un parinte bun. Rolul liderului este de a creste oameni in jurul lui si de a ii face sa fie chiar mai buni decat el. Si cred ca toata lumea isi doreste sa isi educe copiii sa fie chiar mai buni decat ei", a declarat Vlad Dutescu, Managing Partner la Sandler Training Romania, care insista sa faca diferenta intre ideea de manager care administreaza o afacere si un lider.

Chiar daca Dutescu este sceptic in ceea ce priveste legatura dintre a fi un bun manager si a fi un bun parinte, Urania Cremene, trainer UBD si primul expert in parenting atestat in Romania, face o paralela intre stilurile de management si stilurile de parenting.

Potrivit acesteia, asa cum in management exista diferente mari, de la stilul "laissez-faire", neimplicat prin care seful ii lasa pe oamenii din subordine sa faca exact ce vor ei, pana la stilul "over-controlling" sau micromanagement, in care "iti supracontrolezi oamenii la orice, nu-i lasi sa respire, nu-i lasi sa ia decizii si nu-i lasi sa aibe initiative de vreun fel sau altul", la fel e si in parenting.

"Exista parinti care sunt 'over-permissive' si isi lasa copiii sa faca absolut orice, fara sa stabileasca vreo limita, pana la parinti care sunt 'over-controlling'. Si intr-un caz, si in celalat, ai de-a face fie cu un copil care este foarte supus, daca esti obsedat de control, fie rebel, deci creezi in copilul tau o extrema sau alta. La fel si in management: daca esti un manager care are nevoie de micro-management si controlezi tot, vei avea fie angajati foarte supusi, fie se vor revolta, dar nici intr-un caz si nici in celalalt nu e nimic constructiv la mijloc", explica expertul.

Mergand mai departe cu rationamentul, am incercat sa gasim cateva similaritati intre a fi un bun lider si un bun parinte:

"Trebuie sa ai foarte multa rabdare, trebuie sa ai foarte multa atentie, trebuie sa gasesti toate lucrurile bune in oameni chiar si atunci cand nu sunt", spune Dutescu reamintind o expresie celebra a lui Ken Blanchard : "Trebuie sa vanezi acele lucruri pe care oamenii le fac bine, chiar si atunci cand nu fac bine". "Pentru ca la fel ca si pe copil, pe oamenii din subordine ii dezvolti prin a le aprecia ceea ce ei fac bine", adauga acesta.

De aceeasi parere este si Urania Cremene care face o paralela intre ideea de acceptare neconditionata a oamenilor, "cu bune si cu rele", si iubirea neconditionata pe care un parinte o ofera copilului lui. In plus, Vlad Dutescu mentioneaza nevoia de disciplina, de autoritate, valabile mai ales in cazul managerului.

Totusi, Dutescu este de parere ca "ultimul instrument la care poate apela un manager este puterea formala si autoritatea pe care i-o da pozitia de pe care o ocupa".

Urania Cremene gaseste o trasatura comuna mult mai putin tehnica: echilibrul. "Echilibrul este un lucru care se aplica si intr-o parte si in cealalta ca metoda constructiva de a aborda atat parentingul cat si managementul", explica trainerul, care mai mentioneaza si creare de independenta si de responsabilitate drept necesitati de baza atat pentru un copil, cat si pentru un subordonat.

Liderul, care deseori se regaseste in persoana managerului, trebuie sa fie exact ca un parinte. El trebuie sa fie permisiv in fata greselilor si sa constientizeze ca greseala este o oportunitate de invatare, spune Cremene.

Astfel, am putea spune relatia cu copiii ne invata foarte mult despre stilul de leadership care functioneaza cel mai bine intr-o echipa. "Copilul este firesc sa greseasca, pentru ca el trece printr-un proces de invatare continua, dar asta se intampla si cu oamenii de sub un manager, sau din echipa unui manager. Cred ca odata ce esti parinte poti trata altfel greselile, intelegi ca ele au rol de invatare si ca se pot trata altfel decat prin pedepse. Dar asta numai unii oameni inteleg, nu toti", concluzioneaza Urania Cremene.

Obiectivitatea, punctul sensibil care face diferenta

"Ca parinte e imposibil sa fii obiectiv. Ca lider, insa, trebuie sa te detasezi si sa decelezi intre mai multi oameni pe care ii coordonezi. Ca parinte nu poti sa faci diferenta intre copiii tai, dar ca lider e extraordinar de important sa poti face niste diferentieri obiective intre oameni", explica Vlad Dutescu.

Din perspectiva administrarii unei afaceri, insa expertul face o alta diferentiere, foarte clara: "Afacerea, in mod normal trebuie gandita cu sange rece, departe de emotii pentru ca business-ul, in ansamblul lui, se joaca pe bani". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Livrările de telefoane iPhone au înregistrat o scădere de aproape 10% în primul trimestru al acestui an, afectate de intensificarea competiţiei venite din partea producătorilor de dispozitive...
#cum sa cresti echipa, #lider, #tehnici de leadership , #Stiri Locuri de munca