Tinuta la job. Ce aleg oamenii din diferite colturi ale lumii

Joi, 04 August 2011, ora 15:24
3158 citiri
Tinuta la job. Ce aleg oamenii din diferite colturi ale lumii

Tinuta la locul de munca este un subiect controversat, iar parerile par sa fie impartite in functie de tara in care discuti problema. Americanii prefera tinute casual, indienii prefera tinute business, iar francezii sunt foarte deschisi la ideea de petrecere a companiei in costume de baie. 

Un sondaj realizat de Reuters si compania Ipsos in 2010 pe mai mult de 12.000 de respondenti din 24 de tari care insumeaza 75% din PIB-ul global, a scos la iveala cateva aspecte interesante privind tinuta la locul de munca, in functie de civilizatii si culturi.

Iata cateva dintre cele mai deosebite descoperiri din acest sondaj, prezentate de Business Insider:

Uniforma de lucru

Doar 22% din angajatii americani poarta zilnic o uniforma, cu 4 procente mai putin decat media internationala.

In Ungaria 40% din angajati poarta o uniforma, cel mai mare procent din intraga lume, iar la capatul opus se afla Coreea de Sud, cu doar 12 procente din angajati care poarta o uniforma.

Tinuta business vs tinuta casual

34% din angajatii din intreaga lume poarta o tinuta business la job, in timp ce in India 58% dintre angajati aleg aceasta tinuta.

India ocupa primul loc la numarul de angajati care imbraca tinute business, Coreea de Sud ocupa locul doi, cu un procent de 47%, iar China locul trei, cu 46 de procente. 37% din angajatii americani adopta tinutele smart business, aliniind nivelul SUA la media mondiala.

38% din angajatii din intreaga lume respecta obiceiul de a purta tinute casual vinerea.

Exceptia este Indonezia, unde 77% din populatie isi stabileste independent zilele in care poarta tinute casual, in functie de companii, urmata de India, unde 71% din populatie are acest obicei. Explicatia ar pute afi faptul ca aici oamenii se imbraca business aproape tot timpul.

45% din angajati considera ca tinutele casual contribuie la sporirea productivitatii si majoritatea (55%) americanilor sunt de acord cu asta.

Pe de alta parte 55% din angajati din intreaga lume considera ca modul in care se imbraca influenteaza sansele de succes.

In ceea ce priveste ideea ca tinuta business influenteaza pozitiv productivitatea la locul de munca este acceptata de 72% din locuitorii din Mexico, de 71% din brazilieni si de 70% din australieni.

Pantalonii scurti, o optiune fericita?

Doar 24% din cei intervievati au fost de acord ca pantalonii scurti sunt o optiune fericita pentru barbati, la birou. Climatul tarilor ar putea motiva acordul exprimat de 44% din australieni (cel mai mare grad de acord din lume), insa Indonezia infirma aceasta ipoteza: aici doar 5% sunt de acord  cu pantalonii scurti purtati la munca.

63% din oamenii intervievati in cele 24 de tari incluse in sondaj considera ca este foarte posibil sa ajungi intr-o pozitie de management, chiar daca preferi tinutele casual. In India, doar 37% sunt flexibili din acest punct de vedere, iar in Franta parerile sunt relativ egal impartite (55% cred totusi ca poti ajunge manager si fara sa apari zilnic imbracat office la birou).

Managerii de top trebuie sa se imbrac mai frumos decat subordonatii lor, iar 66% din angajati sunt de acord cu asta, cu rezerva ca decizia apartine fiecarei companii in parte.

Cum trebuie sa arate o petrecere a companiei?

Majoritatea angajatilor intervievati (56%) agreeaza ideea de petrecere pe plaja organizata de companie, in care toata lumea sa poarte costume de baie si slipi.

Dintre americani, doar 35% sunt de acord, insa francezii sunt mai deschisi din acest punct de vedere: 50% din ei sunt de acord cu astfel de tinute la petrecerile pe plaja.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cum te imbraci la job, #job, #loc de munca, #tari job haine, #tinuta job , #Stiri Locuri de munca