UDMR vrea alte norme de aplicare pentru OUG privind drepturile de autor

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 00:41
1415 citiri
UDMR vrea alte norme de aplicare pentru OUG privind drepturile de autor

Vicepresedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, afirma ca Uniunea a cerut, in sedinta Guvernului, modificarea normelor de aplicare a OUG 58/2010 privind contributiile aferente drepturilor de autor, in sensul ca nu cetateanul, ci angajatorul sa depuna declaratiile si sa achite contributiile, informeaza Mediafax. 

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Arcus, ca UDMR a cerut, luni, la sedinta de Guvern, ca nu cetateanul sa fie cel care merge sa achite contributiile aferente drepturilor de autor, ci firma angajatoare.

"Ieri (luni - n.r.) am cerut, la sedinta de Guvern, ca nu cetateanul respectiv sa mearga si sa stea la cozi, ci firma, compania respectiva, cel care poate sa adune si sa mearga acolo si sa plateasca, pentru ca asta este obligatia lui. Maine (miercuri - n.r.) va veni ministrul de Finante cu aceste modificari ale normelor de aplicare a legii, pentru ca, de fapt, acolo trebuie sa modifice aceste norme", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, propunerea Uniunii a fost acceptata ca principiu si prim-ministrul a cerut ministrului de Finante ca, in sedinta de miercuri, sa vina cu aceste propuneri de modificare. La randul sau, vicepremierul Marko Bela a subliniat ca UDMR considera ca, in cazul drepturilor de autor propriu-zise, ocazionale, nu este nevoie de niciun fel de impozitare in plus.

"Cei care cu titlul de drepturi de autor de fapt iau un fel de salariu regulat, lunar, de la anumite institutii sau firme, in cazul lor, dupa parerea mea, intr-adevar e justificata o anumita impunere cu CAS, dar firma sau institutia ar avea obligatia, si nu cetateanul sa se ocupe de formele necesare", a spus Marko.

El a tinut sa precizeze ca au existat foarte multe discutii in Guvern.

"Dar recunosc, eu insumi a trebuit sa accept ca sunt cazuri cand, intr-adevar, e nevoie de plata unei CAS fiindca exista firme consulting sau alte firme care, de fapt, pentru a scapa de aceasta suma in plus, platesc salarii cu titlul de drept de autor.

Si eu ma refer numai la aceste cazuri si avem dreptate ca in continuare va trebui sa discutam cine si in cel fel cade sub incidenta unor astfel de reguli. Credeti-ma ca eu, personal, dar si colegii mei, am fost pentru a nu se atinge de drepturile de autor", a precizat liderul Uniunii.

Referitor la OUG 58, liderul UDMR a mentionat ca principiile, in general, "ar fi in regula" si ca s-a ajuns la aceasta concluzie dupa lungi discutii.

"Cei care au o carte de munca si au un salariu, dar primesc ocazional si drepturi de autor, sunt publicisti, sunt scriitori, artisti s.a.m.d., ei nu trebuie sa plateasca deloc CAS nici in continuare.

Asta ar fi una dintre ipostaze, iar cei care nu au o carte de munca si nu au un salariu regulat si traiesc din dreptul de autor, in continuare, vor fi obligati sa plateasca CAS numai dupa o suma de cinci salarii medii pe an. Daca ei castiga mai mult, nu trebuie sa plateasca dupa suma in plus.

Eu n-am considerat ca ar fi necesar acest lucru, dar trebuie sa accept ca totusi trebuie sa fii la un nivel minimal asigurat.

Si exista un al treilea caz, care e discutabil, daca nu e cumva un abuz, cand oamenii au o carte de munca si primesc un salariu minim, dar restul sumei o primesc ca drepturi de autor, cu regularitate lunara.

Aici avem problema, e foarte greu sa identifici daca este vorba de un abuz sau, pur si simplu, este vorba de un creator care lucreaza foarte mult si lucreaza regulat", a adaugat el.

Marko Bela a afirmat ca discutiile pe marginea acestui subiect, din partea lui, nu sunt incheiate.

"In acest moment, mi se pare ca birocratia este cel mai mult contestata si criticata, ca oamenii au fost obligati sa umble pe la ghisee, sa dea fel de fel de declaratii si ordonanta de urgenta, de fapt, impune aceasta obligatie angajatorului, firmei, dar in normele de aplicare s-a inclus o alta idee, ceea ce este in contradictie cu ordonanta de urgenta si din acest motiv ministrul de Finante trebuie sa vina cu o modificare, cu o rectificare in ceea ce priveste normele de aplicare, dar ceea ce e in vigoare, e in vigoare", a conchis el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#udmr, #drepturi de autor, #taxa , #Stiri Locuri de munca