Un trai decent la pensie costa minim 3.700 euro anual

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 11:29
1866 citiri
Un trai decent la pensie costa minim 3.700 euro anual

Fiecare roman care urmeaza sa se pensioneze pana in 2051 va trebui sa economiseasca in medie, anual, suma de 3.700 de euro pentru a-si mentine un nivel de trai similar celui dinainte de pensie, a declarat, miercuri, intr-o conferinta, directorul general al Aviva Asigurari de Viata, Mihai Popescu, transmite Mediafax.

"La nivel individual, va fi necesar ca romanii sa-si mareasca economiile pana la 3.700 euro in medie pe an, incepand din acest moment, pentru a-si mentine un nivel de trai similar celui dinainte de pensionare.

Deficitul pensiilor se refera la diferenta dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare si suma de bani pe care oamenii se asteapta in prezent sa o primeasca drept pensie", a explicat Popescu.

Deficitul total al pensiilor in Romania ajunge la 40,2 miliarde euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul intregii tari. Deficitul anual al pensiilor la nivelul Europei este de 1.900 miliarde euro, potrivit unei analize realizate de Aviva in colaborare cu Deloitte.

"Cea mai mare parte din forta de munca din Romania se va confrunta cu un nivel de trai foarte redus la pensie daca nu se iau rapid masuri importante.

In urmatorii 40 de ani, 11 milioane de persoane se vor pensiona in Romania, ceea ce inseamna putin mai mult de jumatate din populatia actuala si de aproape trei ori mai mult decat numarul actual de angajati (4,68 milioane)", a mentionat Popescu.

Raportul Aviva arata ca persoanele mai in varsta vor trebui sa se bazeze pe mai multe modalitati de economisire pentru a obtine un venit suficient la pensie, in timp ce persoanele mai tinere au o perioada mai mare la dispozitie sa-si mareasca economiile anuale pentru pensie.

Astfel, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani trebuie sa economiseasca 1.300 euro in fiecare an pentru a reduce decalajul financiar si a pastra un nivel de trai decent, in timp ce pentru categoria de varsta de 30 - 40 ani suma care trebuie economisita ajunge la 1.700 euro.

Pentru cei care acum au 50 ani si se vor pensiona in urmatorii 15 de ani, suma necesara de economisit se ridica la 4.800 euro pe an, pentru ca au mai putini ani la dispozitie pentru a acumula pentru perioda de dupa pensionare.

Potrivit studiului, persoanele care nu isi pot suplimenta veniturile la pensie prin economii sau alte bunuri, precum proprietati imobiliare, ar trebui sa lucreze peste varsta de pensionare.

"Deja unele tari se asteapta ca numarul de persoane care lucreaza peste varsta de pensionare sa se dubleze in urmatorii zece ani.

De asemenea, cresterea varstei de pensionare cu cinci ani ar reduce deficitul pensiilor cu o treime, ceea ce ar ajuta, dar nu ar rezolva problema pe deplin", sustin reprezentantii Aviva. Cei care nu vor putea suplimenta veniturile vor fi nevoiti sa accepte un nivel de trai mult redus la pensie.

Pentru comparatie cu tari din alte tari din Uniunea Europeana, in Polonia deficitul mediu anual de economisire pentru pensie este de 3.400 euro pentru o persoana, in Cehia de 4.600 euro de persoana, iar in Ungaria de 1.900 euro.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#angajati, #pensie, #romani, #salariati , #Stiri Locuri de munca