Unde sunt cele mai multe locuri de munca vacante

Luni, 30 August 2010, ora 10:27
1631 citiri
Unde sunt cele mai multe locuri de munca vacante

Rata medie a locurilor de munca vacante a fost in al doilea trimestru de 0,59%, in scadere cu 0,11 puncte procentuale fata de cele trei luni anterioare si cu 0,57 puncte comparativ cu aprilie-iunie 2009, cea mai mare cerere inregistrandu-se in administratie publica, sanatate si agricultura, precizeaza Mediafax.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (1,08%), administratie publica si aparare (0,95%), respectiv agricultura, silvicultura si pescuit (0,91%), iar cea mai mica in industria extractiva (0,05%), tranzactii imobiliare (0,11%) si invatamant (0,12%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

De-a lungul intregii perioade, incepand cu trimestrul doi 2007 pana in aprilie-iunie 2010, rata locurilor de munca vacante a avut o tendinta de scadere continua, cu unele exceptii nesemnificative.

Astfel, in comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi s-au regasit in administratia publica (-0,99 puncte procentuale), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,31 puncte procentuale).

Usoare cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in activitatile de transport si depozitare (0,12 puncte procentuale), industria prelucratoare (0,08 puncte procentuale), hoteluri si restaurante (0,05 puncte procentuale) si industria extractiva (0,03 puncte procentuale).

Fata de acelasi trimestru din 2009 s-au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante in majoritatea activitatilor economice.

Cele mai semnificative reduceri s-au produs in sanatate si asistenta sociala (-2,97 puncte procentuale), administratie publica (-0,94 puncte procentuale) si in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,82 puncte procentuale).

Cele mai mari cresteri ale s-au constatat in activitatile de informatii si comunicatii (0,30 puncte procentuale), respectiv in transport si depozitare (0,14 puncte procentuale).

Ocupatiile cele mai cautate de angajatori in perioada analizata au fost cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,87%) si de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,71%). 

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice - grupa majora 1 (0,29%) si mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor - grupa majora 7 (0,45%).

Comparativ cu ianuarie-martie 2010, majoritatea ocupatiilor au cunoscut scaderi ale ratei locurilor de munca vacante, cu exceptia muncitorilor necalificati - grupa majora 9 (+0,07 puncte procentuale).

Cele mai semnificative reduceri s-au evidentiat in randul specialistilor cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (-0,25 puncte procentuale), urmata de grupa specifica lucratorilor operativi in servicii, comert si asimilati (-0,24 puncte procentuale).

Tendinta descendenta a indicatorului s-a pastrat si in comparatie cu trimestul similar al anului trecut.

Astfel, descresteri semnificative s-au manifestat in randul ocupatiilor de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,80 puncte procentuale), in cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 si cea de tehnicieni, maistri si asimilati - grupa majora 3 (fiecare cu -0,65 puncte procentuale). Singura crestere fata de cel de-al doilea trimestru al anului 2009 s-a inregistrat in randul operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,13 puncte procentuale).

In profil teritorial, regiunea cu cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,14%), urmata de regiunea Sud-Muntenia (0,65%). Cele mai scazute valori ale acestui indicator s-au inregistrat in regiunea Sud-Est (0,28%), respectiv Centru (0,44%).

Fata de trimestrul anterior, in majoritatea regiunilor tarii s-au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante. Se detaseaza insa regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest cu scaderi de (-0,28) puncte procentuale, respectiv (-0,14) puncte procentuale. Doar regiunea Nord-Vest a cunoscut o usoara crestere de 0,04 puncte procentuale.

In comparatie cu trimestul corespunzator al anului 2009, toate regiunile Romaniei au consemnat dimiuari ale ratei locurilor de munca vacante. Cea mai scazuta cerere de forta de munca a fost in regiunea Vest (-0,43 puncte procentuale), urmata de regiunea Sud-Est (-0,40 puncte procentuale).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri, #munca, #joburi , #Stiri Locuri de munca