Unul din trei romani se vede somer

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 14:04
1447 citiri
Unul din trei romani se vede somer

Un studiu comandat de Comisia Europeana releva faptul ca mare parte dintre europeni se tem ca-si vor pierde locul de munca din cauza crizei. Cei mai pesimisti par a fi spaniolii,informeaza Evenimentul Zilei


O treime dintre romani se tem ca-si vor pierde locul de munca din cauza crizei economice.

Aproape 10% spun ca au ramas deja fara slujba, in timp ce peste jumatate din populatie apreciaza ca ceea ce este mai rau abia urmeaza sa vina pentru piata muncii, releva un studiu efectuat la cererea Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, toti europenii au cosmaruri in legatura cu siguranta de maine a jobului.

Chiar daca, personal, unii se simt in afara pericolelor, isi fac griji pentru cei apropiati: 44% se tem pentru copiii lor, iar 41% pentru partenerul de viata.

Circa 28% au deja o ruda sau un prieten care au ramas fara job din cauza crizei.

Speranta moare ultima

Circa 51% din romani, in cazul in care sunt disponibilizati, vor aplica pentru acelasi tip de post, in acelasi oras, dar la alt angajator, pentru a gasi un nou loc de munca.

Aproximativ 16% sunt de parere ca vor gasi o noua slujba prin schimbarea locului, iar 14% sunt dispusi sa deschida o afacere proprie.

Oamenii spera insa ca viitorul le va aduce vremuri mai bune- 75% dintre respondenti s-au aratat increzatori privind pastrarea locului de munca in urmatoarele luni. In acelasi timp, 47% dintre cei chestionati sustin ca este foarte probabil sa-si gaseasca o slujba in urmatoarele sase luni.

Sondajul Special Eurobarometer 316, efectuat pe un esantion de peste 1.000 de persoane, intre 25 mai si 11 iunie, releva ca 41% dintre romani cu varste de peste 15 ani sunt angajati, 6% au o afacere proprie, iar 53% nu lucreaza.

Spaniolii, cei mai panica?i


La nivelul Uniunii Europene (UE), unde au fost chestionate, in total, 26.700 de persoane, 25% dintre cei care au participat la studiu au declarat ca s-au pensionat, 10% au spus ca sunt muncitori calificati, iar 9% erau studenti.

In randul cetatenilor europeni, spaniolii (65%) se tem cel mai mult ca-si vor pierde locurile de munca din cauza crizei.

In Letonia a fost inregistrat cel mai mare procent de persoane care considera ca cea mai dificila perioada pentru piata muncii abia urmeaza sa vina (82%).

In statele membre, circa 9% dintre respondenti si-au pierdut jobul din cauza crizei economice si financiare pe plan mondial - cel mai mic procent fiind inregistrat in Luxemburg, unde doar 4% s-au plans de acest lucru.

Autoritatile europene spun ca aceste temeri erau prevazute si un pachet de masuri a fost deja aplicat la nivelul intregii organizatii. 

#criza economica, #locul de munca, #piata muncii , #Stiri Locuri de munca