Urban si Asociatii: 75% dintre candidati nu vin la interviu

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 12:45
2017 citiri
Urban si Asociatii: 75% dintre candidati nu vin la interviu

Agentia de colectare de debite Urban si Asociatii a realizat o statistica potrivit careia 75% dintre candidatii care au confirmat participarea la un interviu de angajare nu s au mai prezentat la intalnire.

Statistica, aplicata la industria colectarii debitelor, arata ca acest comportament este cel mai frecvent pe segmentele low si middle, la nivel managerial proportia fiind de 33%, in crestere fata de anul trecut, cand era de numai 8%.

"Multi oameni aplica doar de dragul de a aplica, in ideea ca pot primi o oferta peste nivelul celei de la actualul loc de munca. Oamenii exploateaza deficitul de personal de pe piata, urmarind sa obtina oferte mai bune", spune Iulian Urban, senior partner la Urban si Asociatii. Potrivit acestuia, desi candidatii au confirmat prezenta la intalnirea cu angajatorul, "uita" sa se prezinte la interviu.

In Germania, rata generala de neprezentare a candidatilor la un interviu programat este de 9%, potrivit Federatiei Europene a Colectorilor de Debite, iar in SUA - 1,2%, conform Asociatiei Nord-Americane a Colectorilor de Debite. "Fenomenul este cauzat de imaturitatea cu care candidatii abordeaza angajarea, dar si de faptul ca pe piata exista un deficit de specialisti si oamenii isi gasesc usor o oferta foarte buna, asa ca nu mai merg la urmatorul interviu", explica Isabella Berghoffer, managing director la Royalty Jobs International, companie de plasare de forta de munca.


Ponderea candidatilor care nu vin la interviu se ridica la 60%, pe piata noastra, potrivit estimarii Irinei Manolescu, executive director al Career Solutions International, companie de consultanta HR. Candidatii care aplica pentru posturi din sectorul administrativ si financiar, dar si din IT sau vanzari, adopta mai frecvent acest comportament, afirma Isabella Berghoffer, explicand fenomenul prin deficitul de specialisti din aceste domenii si prin numarul mare de oportunitati de pe piata. "Cu cat postul pentru care candidatii aplica este mai mare, cu atat seriozitatea lor creste", spune Daniela Belingher, general manager al GBP Pro Consulting.