Valabilitatea unui contract de munca pe durata determinata va creste cu un an

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 17:14
2987 citiri
Valabilitatea unui contract de munca pe durata determinata va creste cu un an

Perioada pentru care poate fi incheiat un contract individual de munca pe durata determinata va creste de la cel mult doi ani la trei ani, iar un astfel de contract va putea fi prelungit si dupa expirarea termenului, "pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari".

Perioada pentru care poate fi incheiat un contract individual de munca pe durata determinata va creste de la cel mult doi ani la trei ani, iar un astfel de contract va putea fi prelungit si dupa expirarea termenului, "pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari".

Noul termen pentru care poate fi incheiat un contract de munca pe durata determinata a fost inclus in proiectul de modificare a Codului Muncii, obtinut de MEDIAFAX.

Documentul stabileste ca un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

Forma actuala a Codului Muncii prevede insa un astfel de contract nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.

Proiectul de modificare a Codului Muncii mai stabileste ca un contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari.

Va fi insa eliminata prevederea conform careia intre aceleasi parti pot fi incheiate cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata succesiv.

Va fi eliminata si regula conform careia la incetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata sau la expirarea termenului maxim de valabilitate, se incheie un contract pe durata nedeterminata.

Documentul mai prevede ca un angajator poate apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni, fata de maximum 12 luni in prezent.

Agentul de munca temporara reprezinta acea societate comerciala autorizata care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia unui angajator.

Durata misiunii de munca temporara va putea fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

Actualul Cod al Muncii stabileste ca durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita o singura data pentru o perioada care, adaugata la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 18 luni.

Proiectul stabileste ca, intre doua misiuni, salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara, fara sa mai faca referire la faptul ca acesta beneficiaza de un salariu platit de agent, care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara.

Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna, 5 zile lucratoare, la contractul de munca temporara incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni, 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni, 30 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni, si 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

In prezent, Codul Muncii stabileste ca prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata este fixata in functie de solicitarea utilizatorului, dar care nu poate fi mai mare de doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna, 3 zile lucratoare, la un contract pentru o perioada cuprinsa intre o luna si doua luni, si 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de doua luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contract, #munca, #salariati, #valabilitate, #codul muncii , #Stiri Locuri de munca