Venitul de baza universal incepe sa fie luat tot mai in serios. De ce s-au razgandit americanii

Sambata, 03 Martie 2018, ora 08:14
1371 citiri
Venitul de baza universal incepe sa fie luat tot mai in serios. De ce s-au razgandit americanii
Foto: Arhiva Ziare.com

Venitul de baza universal, adica un venit acordat fiecarui om pentru simplul fapt ca exista, este o idee care nu numai ca nu dispare, dar chiar incepe sa se bucure de tot mai multa sustinere in spatiul public.

In urma cu zece ani, doar 10% dintre americani erau de acord cu ideea de a primi bani gratis de la stat, potrivit lui Karl Widerquist, economist si filozof politic, profesor la Universitatea Georgetown din Qatar, noteaza CNBC.

Situatia este foarte diferita astazi, cand aproape jumatate dintre americani (48%) se declara de acord cu venitul de baza universal, conform unui sondaj efectuat de Gallup si de Northeastern University din SUA, pe un esantion de 3.000 de persoane adulte, citat de publicatia amintita. Schimbarea mentalitatii are loc pe fondul temerii ca automatizarea va lasa o multime de oameni fara locuri de munca.

"Reprezinta o crestere enorma a sprijinului (pentru venitul de baza universal). Este foarte promitator", spune Widerquist.

Mai mult, oamenii nu vor neaparat ca statul sa fie cel care le da bani gratis: companiile care profita de pe urma inteligentei artificiale ar trebui sa plateasca taxe mai mari pentru a finanta o astfel de masura, spun 80% dintre sustinatori. Sunt in favoarea ei in special tinerii americani (persoane intre 18 si 35 de ani) si cei cu simpatii democrate (65% fata de doar 18% in cazul republicanilor).

Venitul neconditionat, printre sustinatorii caruia se afla personalitati precum Elon Musk, Mark Zuckerberg si Richard Branson, este experimentat sub diverse forme in mai multe parti ale lumii.

In Finlanda, de exemplu, se desfasoara din 2016 un program pilot pe doi ani in cadrul caruia 2.000 de oameni fara locuri de munca primesc lunar cate de 560 de euro, indiferent daca isi cauta sau nu un job si chiar daca intre timp s-au angajat.

Citeste mai mult: Experiment intr-o tara din Europa: Somerii primesc neconditionat 560 de euro - nu pierd banii nici daca isi gasesc job

Initiative similare au fost lansate sau sunt luate in considerare si in tari precum Olanda, Italia, Canada si Scotia.

Organizatia nonprofit GiveDirectly a lansat in 2016 cel mai amplu experiment de acest gen, in zona rurala din Kenya, obiectivul fiind masurarea impactului asupra saraciei. Mii de persoane vor primi lunar 22,5 dolari pe luna, neconditionat, timp de 12 ani, scrie Futurism.

Si India, una dintre cele mai populate tari din lume (1,3 miliarde d ...citeste mai departe despre "Venitul de baza universal incepe sa fie luat tot mai in serios. De ce s-au razgandit americanii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venitul baza universal americani, #venit neconditionat, #bani de la stat , #Stiri Locuri de munca