Venituri mai mici cu peste 70% pentru notarii publici

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 14:35
3701 citiri
Venituri mai mici cu peste 70% pentru notarii publici

Criza economica si financiara a dus la o scaderea cu peste 70% a veniturilor notarilor pe primele luni ale anului, ca urmare a crizei economice, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu.

"La fel ca si in celelalte sectoare ale economiei, criza economica si financiara se resimte si in activitatea notariala, veniturile notarilor publici scazand cu peste 70%", a spus presedintele UNNPR. Acesta a subliniat ca nu sunt semnale ca notarii publici si-ar fi suspendat sau incetat activitatea din motive financiare generate de criza economica.

In privinta numarului de notari publici existenti in Romania, Dumitru Viorel Manescu consiera ca este suficient, insa o parte dintre acestia atunci cand candideaza pentru ocuparea posturilor vacante se inscriu in localitatile din mediu rural dupa care solicita asocierea in localitati mai mari, ceea ce conduce la discrepante in repartizarea notarilor la nivelul tarii.

"Fiind un serviciu public este normal ca serviciul notarial sa fie aproape de cetatean, dar cu toate acestea sunt situatii in care anumite persoane candideaza la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de notar public in localitatile din mediu rural, localitati pentru care concurenta este aproape inexistenta, dupa care solicita asocierea in localitati mari, privand astfel respectiva comunitate de serviciu notarial.

In acest sens si pentru a stopa asemenea fenomene am propus Ministerului Justitiei modificarea legislatiei", a mai spus Manescu.

Potrivit datelor furnizate de presedintele UNNPR, la acest moment si raportat atat la criza financiara, cat si la norma organizatiei mondiale a notarilor (UINL) de 1 notar la 10.000 de locuitori, numarul actual de 2000 de notari publici este suficient. Acestora li se vor adauga alti 200 de notari stagiari care vor da definitivatul la sfarsitul anului. 

 

#notari, #scadere, #venituri , #Stiri Locuri de munca