Vezi cat castiga un absolvent de facultate

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 23:21
3566 citiri
Vezi cat castiga un absolvent de facultate

Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare a fost, in ultimii cinci ani, de 1.087 de lei, dar sunt diferente semnificative intre veniturile lor in functie de domeniu, cele mai mici retributii fiind ale absolventilor de Educatie fizica si sport si, respectiv, stiinte ale naturii, informeaza Mediafax. 

Informatia este inclusa in studiul "Absolventii recenti de invatamant superior si integrarea lor pe piata muncii", realizat de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor (UNCNCFPA), realizat in cadrul proiectului european "Dezvoltarea unui sistem operational al calificarilor din invatamantul superior din Romania - DOCIS".

Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1.087 lei.

Conform celor afirmate de catre recrutori, imediat dupa absolvire, tinerii vin cu asteptari mult peste ce poate oferi piata muncii in ceea ce priveste salariul, insa isi ajusteaza ulterior asteptarile in functie de oferta.

Astfel, proaspetii absolventi ar dori la angajare un salariu de cel putin 1.500 lei, suma destul de mare in comparatie cu ceea ce se ofera in realitate, arata studiul lansat marti.

Vechimea in munca are un rol covarsitor in cresterea salariului, salariul fiind mai mare pe masura ce vechimea creste.

Pe de alta parte, sunt diferente statistic semnificative intre veniturile absolventilor in functie de domeniul absolvit. Astfel, in domeniul Arhitectura si urbanism absolventii au cele mai mari venituri - in medie 1.877 lei lunar - si sunt cel mai bine angajati in specializare (71%).

In domeniul Stiinte exacte, unde 58% dintre abolventi lucreaza in specializarea dobandita, venitul mediu lunar este 1.134 lei, in Stiinte ale naturii, unde lucreaza 51% dintre absolventi, venitul mediu lunar este 928 lei, in Stiinte umaniste, cu 45% angajati in specializarea absolvita, venitul mediu lunar este 1.098 lei.

Absolventii facultatii de Drept (57% angajati conform specializarii) castiga 1.188 de lei, cei de la Stiinte sociale si politice (51% angajati conform specializarii) obtin un venit mediu lunar de 985 lei, iar cei de la Stiinte economice (54% angajati), 1.043 lei.

Absolventii specializarii Arte (68% angajati in specializare) au un venit mediu lunar de 1.142 lei, cei de la Stiinte ingineresti (56%) - 1.220 lei lunar, cei din Sanatate (89%) cu venit mediu lunar de 1.270 lei. Absolventii facultatilor de Educatie fizica si sport au veniturile cele mai scazute (826 lei lunar).

In ceea ce priveste siguranta locului de munca si intentiile de viitor, aproape jumatate dintre absolventii care au un loc de munca afirma ca acesta este nesigur sau foarte nesigur, in timp ce 44% intentioneaza sa isi schimbe locul de munca in urmatorul an.

Locurile de munca cele mai nesigure sunt intalnite in randul absolventilor de stiinte exacte si umaniste. Jumatate dintre acestia isi manifesta dorinta de a-si schimba locul de munca in urmatorul an, fiind printre cei mai mobili dintre grupul tinta.

Conform recrutorilor, principalul motiv pentru care absolventii isi schimba locul de munca in primii cinci ani dupa absolvire este gasirea altuia mai bine platit.

Astfel, aproape 90% dintre recrutori afirma ca principalul motiv de schimbare a jobului in primii cinci ani este legat de salariu, pe locul secund fiind dorinta de a lucra intr-un domeniu anume.

Conform propriilor declaratii, 30% dintre proaspetii absolventi au schimbat cam un loc de munca pe an, 7% schimba doua, iar 20 % schimba un loc de munca la doi ani.

Declaratiile recrutorilor sustin ideea unei mobilitati crescute, pe piata muncii, in primii ani de dupa absolvire.

40% dintre recrutori declara ca un absolvent schimba in medie trei locuri de munca in primii cinci ani, iar 21% declara ca absolventii schimba cinci astfel de locuri de munca in primii ani de activitate, conform studiului.

Imaginea de ansamblu este cea a unei dinamici destul de crescute a locurilor de munca in primii ani dupa absolvire. Sondajele indica faptul ca a lucra in specializarea absolvita are efect pozitiv asupra satisfactiei la locul de munca. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#absolvent, #facultate, #venituri , #Stiri Locuri de munca