Vezi cum iti afecteaza noul Cod al Muncii concediul

Joi, 16 Iunie 2011, ora 09:54
1791 citiri
Vezi cum iti afecteaza noul Cod al Muncii concediul

Noul Cod al Muncii a venit cu modificari referitoare si la perioada de concediu, conform Mediafax. Inainte sa ceri zile libere, fii sigur ca stii ce drepturi si obligatii ai.

 

Pe langa alte modificari majore care tin de contractele de munca si de timpul de lucru, Guvernul a schimbat, prin noul Cod al Muncii, si cateva aspecte legate de concediul de odihna.

Cea mai importanta modificare este cea care stabileste numarul de zile de concediu neintrerupt pe care patronul este obligat sa vi le dea. Asa ca, daca vrei sa pleci in vacanta si tocmai te pregatesti sa depui cererea de concediu, fii sigur ca stii care iti sunt drepturile.

Una dintre modificarile semnificative pe care le aduce noul Cod al Muncii in legatura cu concediul de odihna este cea care prevede cate zile poti pleca fara intrerupere.

Daca pana acum, din cele peste 20 de zile lucratoare, angajatorul era obligat sa iti dea 15 fara intrerupere, explicatia fiind aceea ca salariatii au nevoie de minimum doua saptamani legate de repaus pentru a se reface dupa un an de munca, de la intrarea in vigoare a noii legi, perioada s-a redus la 10 zile.

Asta nu inseamna ca nu iti mai poti lua un concediu mai lung de 10 zile odata, dar pot exista cazuri in care patronul sa iti refuze o vacanta mai lunga, pentru ca are legea de partea sa.

Durata efectiva a concediului sau alte dispozitii legate de perioada de repaus se pot stabili si prin contractele colective de munca sau prin regulamentele interne, dar cu respectarea legislatiei in vigoare.

Angajatorul este obligat sa iti acorde cele peste 20 de zile de concediu in fiecare an, iar efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile exceptionale prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

Angajatorul este, de asemenea, obligat sa acorde angajatului zilele de concediu neefectuate pana la sfarsitul anului urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cod munca nou, #concediu, #obligatii angajator, #drept salariat , #Stiri Locuri de munca