Viata dupa disponibilizare. Cum faci pasul de la stat la privat

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 16:54
3310 citiri
Viata dupa disponibilizare. Cum faci pasul de la stat la privat

Disponibilizarile de personal din companiile de stat sunt din ce in ce mai des intalnite, iar numarul oamenilor afectati, din ce in ce mai mare. Situatia devine si mai dramatica atunci cand esti chiar tu unul dintre angajatii care ramane fara job si trebuie sa gasesti o cale de a "supravietui", pe timp de criza. 

Iata cateva sfaturi si “avertismente” pe care poti sa le iei in considerare, daca te numeri printre cei dati afara de la o companie de stat din Romania.

Sistemul privat, o optiune si pentru candidatii trecuti de 40 de ani

Sistemul privat are nevoie, ca orice alt sistem, de oameni competenti, buni profesionisti, cu initiativa, dedicati, cu putere de munca si flexibili este de parere Sorina Bradea, Senior Consultant RoMarketing.

Firmele mai mici sunt chiar interesate sa angajeze persoane peste 40 de ani pentru ca sunt considerate mai stabile, avand anumite responsabilitati fata de familie, adauga consultantul.

Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa fie constienti insa ca pozitiile de entry-level se adreseaza exclusiv tinerilor pentru a fi formati intr-o anumita cultura, de aceea nu este recomandata o astfel de incercare, pentru a evita esecul si demoralizarea.

Mihai Stanescu, Executive Coach RoCoach admite ca exista o problema in Romania, anume cea ca sistemul privat este mai putin receptiv la oamenii in varsta decat la oamenii tineri.

Cu toate acestea, un om trecut de 40 de ani care a iesit din sistemul de stat si are niste competente necesare in sistemul privat pe care le poate dovedi, nu va avea nicio problema nici chiar in fata unui tanar, sustine acesta.

Teoria este valabila mai ales in functii de conducere unde sunt preferati oameni cu experienta care au luat decizii mult timp.

Mai pesimist este Radu Oprea, Director Executiv la Centrul de Dezvoltare SMART, care sustine ca angajatorii din mediul privat cauta angajati cu experienta din domeniul privat, iar cei care au muncit o viata in sistemul public au sanse scazute in comparatie cu alti candidati care au lucrat in privat.

Analizeaza optiunile ramase

Radu Oprea recomanda tuturor angajatilor sa dezvolte un plan B, din timp, un proiect dezvoltat in paralel cu jobul stabil.

“Fie ca faci voluntariat intr-o organizatie si scrii un proiect, fie ca-ti faci o firma sau PFA si incepi o afacere. Daca nu-ti construiesti planul B, atunci situatia devine dificila daca esti disponibilizat si ai o varsta mai inaintata, deoarece este mai greu sa o iei de la zero”, a declarat Oprea pentru Bloombiz.

Idei de afaceri pe cont propriu ofera si reprezentantul RoCoach, adaugand si o solutie extrema: “sa plece din tara”.

Pentru Sorina Bradea problema este mai delicata, ea venind cu cu variante care tin de zona auto-educatiei.

Consultantul pe HR subliniaza importanta echilibrului, auto-evaluarii profesionale si a inclinatiilor personale, recomandand consilierea, in cazurile mai grave.

Ea sugereaza angajatilor dati afara de la stat sa caute acele optiuni de munca in care pot folosi anumite competente dobandite in cadrul postului anterior: organizare, gestionare de resurse, implicare in proiecte, relatia cu publicul - comunitatea, intocmirea de documente.

Constientizeaza diferenta dintre sistemul de stat si cel privat

Trecerea este destul de brusca, iar Romania nu a ajuns inca la stadiul in care sa ofere cursuri de specializare pentru aceste cazuri, de aceea toate eforturile raman acum pe umerii tai.

Interbat de impedimentele pe care angajatul la stat le poate intalni, atunci cand trece la privat, Radu Oprea enumera printe altele si adaptarea la volumul de munca, realizarea de obiective, ritmul de munca alert sau relatia cu clientii. Toate acestea presupun o abordare diferita, in privat, concluzioneaza reprezentantul SMART.

Modul de abordare a sarcinilor este si diferenta sesizata de Sorina Bradea, care il prezinta ca fiind dinamic, neprevazut, in echipa si creativ, la angajatorul privat.

“Odata ce a trecut in sistemul privat, activitatea presupune intelegerea culturii organizationale bazate pe rezultate, performante masurabile evlauate periodic, recompensarea in functie de performanta”, completeaza Consultantul HR.

Mihai Stanescu respinge ferm ideea ca toti angajatii la stat stau si doar cei de la privat muncesc.

Si Sorina Bradea este de aceeasi parere, sesizand tendinta romanilor de a generaliza, fara sa tina cont ca oamenii sunt diferiti si au calitati si performante, oriunde ar lucra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#criza, #disponibilizari, #disponibilizari companii de stat, #esti disponibilizat, #job, #loc de munca, #ramai fara job, #sistemul de stat, #sistemul privat, #supravietuire pe timp de criza , #Stiri Locuri de munca