Vrei sa-ti fii propriul sef?

Marti, 28 Iulie 2009, ora 23:59
2405 citiri
Vrei sa-ti fii propriul sef?

Multi oameni viseaza ca intr-o buna zi vor fi proprii lor sefi – lucrand pentru sine. Dar de unde stii daca acest lucru este sau nu potrivit pentru tine?

Privind partea plina a paharului, sa fii propriul tau sef iti permite mai multa flexibilitate si libertate de a-ti lua singur deciziile – iar daca lucrez de acasa sau apropae de casa, cu atat mai comod. Insa, de asemenea, exista si parti negative. Sa lucrezi pentru tine insuti implica mult stres, un venit imprevizibil, riscuri – si provocarea de a-ti obtine singur toate beneficiile care ar putea veni odata cu un job obisnuit.

Gandeste-te la lucrurile pro si contra in urmatorul fel: Daca lucrezi pentru tine, poti decide cand si daca iti poti lua concediu – dar nimeni nu te va plati daca o faci.

Daca te gandesti sa lucrezi pentru tine, este o idee buna sa te consulti cu alti oameni care detin sau au detinut o afacere asemanatoare celei pe care vrei s-o pui pe picioare. Si vei vrea sa cercetezi mult – atat pe piata pe care vrei sa intri, cat si in general, subiecte legate de micile afaceri, precum taxele care trebuie platite si multe alte lucruri care ti-ar putea crea probleme, scrie CareerBuilder.com.

Chiar daca te gandesti doar sa-ti incepi o afacere de-o persoana, facand aceeasi munca pe care o faci deja – de exemplu, sa-ti construiesti o afacere bazata pe grafica, web design etc., dupa ce ai facut acest lucru ca angajat, multi ani de zile – tot va trebui sa te autoeduci in privinta realitatii practice a antreprenoriatului. Iata 11 intrebari la care merita sa te gandesti inainte sa-ti incepi propria afacere:

1.    Cat de flexibil esti – si cat de confortabil te simti daca esti in nesiguranta? Cum te simti cu privire la multitudinea de sarcini pe care le va presupune munca ta?

2.    Cat de ridicate sunt cheltuielile tale fixe – si ce fel de protectie si resurse financiare ai (economii sau venitul sotului/sotiei)?

3.    Domeniul in care planuiesti sa intri se va dezvolta pe termen lung?

4.    Cine vor fi competitorii tai si care va fi avantajul tau competitiv – acel lucru care te face unic/deosebit pe piata?

5.    Ce parere ai avea despre obligatia de a vinde pentru tine si pentru afacerea ta?

6.    Cum iti poti testa ideile de afaceri? Exista modalitati prin care iti poti testa mai intai modelul de business – felul in care crezi ca afacerea ta va fi profitabila – pentru a-ti da seama daca va merge sau nu?

7.    Te poti automotiva si autodisciplina?

8.    Esti la curent cu tot ce inseamna afacere mica?

9.    Ai o estimare a sumei de care vei avea nevoie pentru a-ti incepe afacerea si pentru a-ti plati, in acelasi timp, cheltuielile, in timp ce afacerea ta se lanseaza? Dispui de acesti bani? Daca nu, cum i-ai putea obtine? Ce vei face in cazul in care cheltuielile tale sunt semnificativ mai mari sau venitul semnificativ mai mic decat ai prevazut?

10.    Cunosti pe cineva (fosti colegi, prieteni, familie etc.) care te-ar putea ajuta sa-ti incepi afacerea?

11.    Esti la curent cu licentele, aprobarile si asigurarile de care ai putea avea nevoie pentru tipul de afacere la care te-ai gandit? Esti dispus sa-ti asumi complet toate responsabilitatile precum platirea la timp a tuturor taxelor si stocarea tuturor datelor legate de afacerea ta?

Nu ai raspunsuri pentru toate aceste intrebari? Nu dispera. Exista multe organizatii nonguvernamentale si agentii care te pot indruma si te pot informa in aceste privinte. De asemenea, este la fel de important sa discuti cu persoane care au realizat deja ceea ce tu vrei sa incepi.

Pe masura ce vei explora subiectele legate de antreprenoriat, retine ca, daca nu ai de lucru in acest moment si daca iti cauti un job, ai putea fi interesat de antreprenoriatul tranzitional – chiar daca obiectivul tau pe termen lung este sa-ti gasesti un alt job full-time. Intr-un mediu economic nesigur, organizatiile nu se arunca cu capul inainte cand vine vorba de angajarea full-time – insa tot au munca ce trebuie finalizata.

Drept urmare, poti gasi, in unele cazuri, diverse proiecte in domeniul tau, lucrand independent, mai repede decat ti-ai gasi un job full-time.

In timp ce antreprenoriatul tranzitional poate sa nu fie ideal daca iti cauti o slujba full-time, proiectele ocazionale sunt o sursa de venit, o modalitate de a-ti crea noi contacte si de a castiga noi abilitati, toate in timp ce iti cauti de lucru. Asadar, chiar daca sa lucrezi pentru tine nu ti se potriveste pe termen lung, poate sa fie folositor pe termen scurt, in timp ce-ti cauti de lucru.

#antreprenor, #cariera, #cheltuieli, #companie, #firma, #sef , #Stiri Locuri de munca