Ghervasuc, activa la loteria pasiva

Luni, 07 Ianuarie 2008, ora 15:01
1943 citiri
Ghervasuc, activa la loteria pasiva

Sefa Loteriei si-a pierdut firea cand a venit vorba despre posibile fraude in cadrul institutiei pe care o conduce. Dezvaluirile din "Adevarul" privind neregulile semnalate la "Loteria CaDou" de Craciun (loterie pasiva) au fost de natura a o scoate din sarite pe Liliana Ghervasuc Minca, director general al Loteriei Romane.

Venita val-vartej la emisiunea "Fabrica" a postului Realitatea TV, sefa Loteriei a monopolizat discutiile, criticandu-l pe reprezentantul ziarului nostru ca "a acuzat o institutie a statului" de frauda si ca a incercat sa vanda ziarul dupa modelul "cazului Elodia". Aceasta in pofida faptului ca Oficiul pentru Protectia Consumatorului a confirmat ca doi dintre participantii la tombola din 27 decembrie au depus plangeri in care aratau ca mai multe premii au fost castigate de persoane din aceeasi familie.

Liliana Ghervasuc Minca a negat vehement ca ar fi vorba despre producerea unor nereguli la tombola respectiva, justificand situatia creata prin teoria probabilitatii si prin faptul ca nu s-a limitat numarul de bilete pe care cineva il putea cumpara.

Reprezentantii MIRA, bagati la inaintare

"Peste tot in Europa, comisiile de omologare si comisiile de tragere sunt formate doar din reprezentanti ai Loteriei. In niciun caz, nu sunt reprezentanti ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, cum sunt la noi, nu sunt reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sau ai Ministerului Finantelor. Oare nu sunt toti acestia pentru a nu mai exista atatea fabulatii pe seama acestor trageri?", a spus directorul general al Loteriei Romane, intr-un monolog ce cu greu a putut fi intrerupt de catre moderatoarea emisiunii.

Aceasta din urma i-a atras atentia ca tocmai participarea reprezentantilor atator institutii poate determina perceptia, la nivelul cetateanului obisnuit, ca in cadrul Loteriei se pot savarsi fapte penale.
Ion Mateescu, reprezentantul ANPC, a sustinut ca "Protectia Consumatorului" nu are atributii pentru a derula anchete asupra situatiei aparute la Loteria Romana.

El a facut cunoscut, totusi, ca in 2007 au fost inregistrate la institutia pe care o reprezinta "5-6 sesizari, care au fost considerate a fi neintemeiate".

Tragerea jocului de loterie pasiva "Loteria CaDou" a fost organizata in data de 27 decembrie 2007. Au fost puse in vanzare 400.000 de bilete si au fost introduse in urne 332.190 dintre acestea. In urma extragerii au fost acordate 400 de premii a cate un televizor LCD si suma neta de 500 de lei fiecare. Numai ca unii dintre participanti au sesizat OPC-ul, reclamand ca pe lista de castigatori se repeta numele unor participanti sau chiar sunt trecute mai multe persoane care par a fi rude.

Regulamentul - "mai sfant" decat evidenta

Loteria Romana crede insa in jocul extrem al probabilitatilor, fie si numai pentru ca art. 16 din Regulamentul privind organizarea si administrarea sistemului "Loteria Pasiva" prevede urmatoarele: "La jocurile «Loteria Pasiva» poate participa orice persoana, prin cumpararea de bilete de joc puse in vanzare in acest scop. Numarul de bilete pe care le poate cumpara un participant este nelimitat", ne-au explicat reprezentantii Loteriei Romane.

Mai mult, oficialii Loteriei sustin ca extragerea a fost facuta de copii legati la ochi. Din imagini reiese ca la extragere au participat doi copii dintre care doar unul era legat la ochi. Potrivit matematicienilor, posibilitatea ca membri ai aceleiasi familii sa castige premii in cadrul aceleiasi tombole (in speta cea din 27 decembrie) este foarte redusa, dar nu poate fi contestata. Conform teoriei probabilitatilor, toate combinatiile au aceleasi sanse de castig.

Adevarul

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...