Absorbtia fondurilor UE in agricultura va creste in anii urmatori

Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:39
1403 citiri
Absorbtia fondurilor UE in agricultura va creste in anii urmatori

Rata de absorbtie a fondurilor UE pentru agricultura va creste in anii urmatori, ajungand pana la 30-32% in 2011, odata ce fermierii se vor obisnui cu modul in care se poate face acest lucru, informeaza NewsIn.

"Fondurile europene reprezinta principalul catalizator pentru dezvoltarea agriculturii. (...) Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le ofera economia de piata", a declarat, luni, economistul sef BCR, Lucian Anghel, in cadrul unei conferinte.

Pana la sfarsitul anului, in Romania rata de absorbtie ar putea ajunge la 30-32%, potrivit estimarilor BCR. Platile efectuate pana la finele lunii mai au fost de doua miliarde euro, astfel ca rata de absorbtie este de circa 25% din totalul fondurilor existente pentru 2007-2013.

"Absorbtia ar putea creste ceva mai repede in anii urmatori, odata ce producatorii locali vor deveni mai constienti despre modul in care acest business trebuie facut. Fragmentarea puternica a terenurilor ramane cel mai important obstacol in absorbtia fondurilor europene", se precizeaza in raport.

Tara noastra si-ar putea tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii, daca ar atinge productivitatea medie la nivel european, a declarat, luni, economistul sef al BCR, Lucian Anghel. Raportul arata ca, daca productivitatea Romaniei ar fi fost similara cu cea din Franta, productia de porumb ar fi de circa 20 milioane tone, de peste doua ori mai mult, iar cea de cereale de 15 milioane tone, cu 2,6 ori mai mult fata de nivelul actual.

Cu toate ca agricultura din Romania are o pondere importanta in PIB, de circa 7%, comparativ cu Franta - 2%, Polonia - 4%, Ungaria - 4%, sau Bulgaria - 6%, agricultura a oferit o sustinere destul de firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii zece ani comparativ cu ponderea sa in PIB, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, se arata in analiza. Anghel a estimat ca ponderea agriculturii in PIB va creste in acest an cu 0,3%, la o crestere economica de 2%.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#rata absorbtie fonduri ue, #agricultura, #fermieri, #bani ue , #stiri Lucian Anghel