Anghel (BCR): Agricultura Romaniei se poate situa pe locul doi in Europa

Joi, 18 August 2011, ora 14:19
2143 citiri
Anghel (BCR): Agricultura Romaniei se poate situa pe locul doi in Europa

Agricultura romaneasca are nevoie de reforme serioase pentru a deveni mai competitiva, existand potential pentru a ajunge pe locul doi in Europa in ceea ce priveste productia, a precizat economistul sef al BCR, Lucian Anghel, informeaza NewsIn. 

"Putini stiu ca Romania a fost «granarul Europei» inainte celui de al Doilea Razboi Mondial, cu a doua mare productie de cereale dupa Franta. Situatia s-a schimbat de atunci, in rau din pacate, si Romania are in prezent un deficit semnificativ al balantei de produse alimentare, de peste un miliard de euro, chiar si in anii agricoli buni.

Este rusinos de putin pentru o tara care ar putea sa hraneasca peste 80 milioane de oameni, de patru ori populatia Romaniei. Raspunsul sta in investitii, inclusiv investitii straine. Dar mai intai autoritatile trebuie sa implementeze in mod serios reformele agrare pentru a face agricultura locala mai competitiva", se arata in articolul semnat de economistul sef BCR.

Anghel considera ca Romania are potential de a se numara printre lideri in ceea ce priveste productia de cereale in Europa si sa ajunga pe locul al doilea in clasamentul european al productiilor, dupa Franta, de pe pozitia a patra.

"A saptea tara dupa numarul de locuitori din Europa si a cincea dupa suprafata agricola, Romania face eforturi sa asigure hrana necesara pentru populatie, cu probleme in ceea ce priveste livrarile de alimente care genereaza adesea presiuni importante asupra inflatiei. Agricultura contribuie cu aproape 6% la PIB si acopera circa 20% din forta de munca", este de parere Anghel.

In prezent, agricultura ar putea ajuta la crestere economica sustenabila anticipata pentru 2011, iar daca vremea se va mentine, aceasta are un potential de crestere a PIB-ului cu 0,4-0,5% in acest an.

"Dar agricultura romaneasca are nevoie de mai mult decat o vreme buna, ea cere reforme coerente si restructurari. (...) Autoritatile locale romane, par sa inteleaga, in cele din urma, ca reforma agrara ar trebui sustinuta, aceasta fiind singurul mod de atragere a capitalului strain", este de parere economistul sef BCR.

Tara noastra si-ar putea tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii, daca ar atinge productivitatea medie la nivel european, potrivit raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat" realizat de BCR, luand in calcul datele Eurostat si ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Raportul arata ca, daca productivitatea Romaniei ar fi fost similara cu cea din Franta, productia de porumb ar fi de circa 20 milioane tone, de peste doua ori mai mult, iar cea de cereale de 15 milioane tone, cu 2,6 ori mai mult fata de nivelul actual.

3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#agricultura, #productie cereale, #crestere pib romania, #consum, #lucian anghel , #stiri Lucian Anghel