Avem potentialul de a hrani patru Romanii

Luni, 18 Iulie 2011, ora 15:14
1743 citiri
Avem potentialul de a hrani patru Romanii

Conform lui Lucian Anghel, economistul sef al BCR, daca am atinge productivitatea medie europeana, agricultura Romaniei ar putea asigura necesarul de consum a circa patru Romanii, relateaza NewsIn.

"Potentialul de dezvoltare a agriculturii din Romania este fantastic pentru ca nu exista un alt domeniu in care sa fie pe locul cinci in EU 27, luand in considerare suprafata arabila existenta.

In anul 2010, tara noastra s-a clasat in Top 10 producatori de porumb la nivel mondial, cu o productie de peste noua milioane tone, intr-un an cu conditii meteo favorabile", a precizat Anghel, in cadrul unei conferinte de prezentare a raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat".

Raportul arata ca, daca productivitatea Romaniei ar fi fost similara cu cea din Franta, productia de porumb ar fi de circa 20 milioane tone, de peste doua ori mai mult, iar cea de cereale de 15 milioane tone, cu 2,6 ori mai mult fata de nivelul actual.

Cu toate ca agricultura din Romania are o pondere importanta in PIB, de circa 7%, comparativ cu Franta - 2%, Polonia - 4%, Ungaria - 4%, sau Bulgaria - 6%, agricultura a oferit o sustinere destul de firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii zece ani comparativ cu ponderea sa in PIB, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, se arata in analiza.

Anghel a estimat ca ponderea agriculturii in PIB va creste in acest an cu 0,3%, la o crestere economica de 2%.

In Romania, la cultura de cartofi, cu toate ca ocupa locul trei in Europa, dupa Polonia si Germania, in ceea ce priveste suprafata cultivabila, randamentul per hectar este sub cel din Ungaria si Polonia, in timp ce, la legume, productia acopera 50-60% din consumul intern, apelandu-se la importuri.

La floarea soarelui, Romania ocupa primul loc in Europa ca suprafata de productie, respectiv 840.000 hectare, si este in topul primilor cinci cultivatori, cu o productie medie de peste 14 milioane tone.

"Agricultura organica este o nisa pe care o putem exploata si cred ca Romania are spatiul necesar, fiind un sector mai putin dezvoltat chiar si in Franta", a adaugat economistul sef al BCR.

Astfel, suprafata cultivata cu produse organice este de 1,2%, aproape 67% fiind destinata cerealelor, iar 27% culturilor industriale. Legumele au numai 0,4% din suprafata cultivata cu produse organice.

"In Romania sunt multe persoane implicate in agricultura, insa productivitatea este redusa, daca facem o comparatie cu Franta, unde 5% din populatie este angajata in acest sector, cu o productivitate de 45%. Mai mult de doua milioane de romani lucreaza in agricultura in Romania, ceea ce este cu 2,5 mai mult fata de Franta. (...)

Trainingul este un aspect important, insa in Romania numai 1% dintre ferme beneficiaza de formare agricola completa. In Romania se considera ca agricultura se face din experienta, se mosteneste din tata in fiu", a explicat Anghel.

De asemenea, e xploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania. Principalele slabiciuni ale exploatatiilor de subzistenta si semi-subzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orientarea slaba spre pietele de consum, potrivit aceluiasi studiu.

In Romania, 53% din suprafata arabila este lucrata de cei care detin exploatatii agricole sub zece hectare, comparativ cu Franta, unde nu prea exista astfel de ferme.

Totodata, 99% din exploatatii sunt de subzistenta si semi-subzistenta, orientate pe autoconsum, astfel ca nu exista capacitate pentru investitii, iar o parte consistenta din productie nu intra pe piata cererii si ofertei.

Primele 50 de exploatatii agricole importante din Romania acopera mai putin de 5% din suprafata arabila totala din Romania.

Totodata, imbatranirea populatiei implicate in agricultura este o alta problema importanta, 45% dintre ferme fiind detinute de persoane de cel putin 65 ani, insa in Franta 15% dintre proprietari au 65 ani.

In ceea ce priveste, investitiile in echipamente de utilizare si prelucrare a suprafetelor agricole, Romania se afla sub nivelul celorlalte state europene.

Consumul de energie este la o treime comparativ cu Bulgaria si de sase ori mai mic fata de Franta, ca urmare a mecanizarii reduse , combinata cu sistemul de irigatii invechit, toate caracterizand o agricultura invechita. Suprafata irigabila din Romania reprezinta 9%, in timp ce zonele irigate sunt sub 1%.

Analiza BCR a luat in calcul datele Eurostat si ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #foamete, #criza, #produs intern brut, #subzistenta , #stiri Lucian Anghel