Ce-l asteapta pe Lucian Anghel, noul sef al BVB

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 08:00
2023 citiri
Ce-l asteapta pe Lucian Anghel, noul sef al BVB

Lucian Anghel, proaspat ales in functie de conducere a BVB, pleaca la drum preluand o mostenire nu prea grea: piata de capital din Romania are o lichiditate care nu depaseste in zilele bune pragul de 10 milioane de euro.

Lucian Anghel, economistul sef al BCR, este noul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce a fost ales luni cu aproape 50% din voturi de catre actionarii BVB.

Bursa de Valori Bucuresti a fost infiintata ca institutie de interes public, in aprilie 1995 si transformata in societate pe actiuni in iulie 2005, avand ca obiect de activitate administrarea pietelor financiare.

Au trecut peste 16 ani de la infiintarea BVB, care este considerata in continuare o "piata de frontiera", emergenta, inca in dezvoltare.

Lucian Anghel preia o Bursa care are o prea redusa oferta de actiuni, adica firme interesante pentru marii investitori straini sau locali. Acesta este si motivul pentru care valoarea tranzactiilor este foarte mica, de cateva milioane de euro pe zi.

Lucian Anghel preia o Bursa care nu a reusit sa creeze o cultura investitionala si care nu este pe harta punctelor de interes ale investitorilor lumii. In Polonia, spre exemplu, tranzactiile zilnice sunt de sute de milioane de euro.

Lucian Anghel preia o Bursa despre care analistul Ilie Serbanescu spune ca nu exista.

"Eu am invatat la scoala ca ea e menita pentru a finanta economia. Eu nu am auzit de acest lucru la noi. Imi este absolut egal cine va castiga, cine va duce destinele bursei, pentru ca intrebarea mea este 'care bursa?'", a declarat Ilie Serbanescu, pentru

Ziare.com.

Bursa locala s-a intors in 2011 la nivelurile din ultimul trimestru din 2009, afectata de pietele externe. Anul trecut, revenirea Bursei din ultimii doi ani a fost stopata.

Cum il vad specialistii pe Lucian Anghel in fotoliu de presedinte al BVB

"Are o misiune dificila", a declarat pentru Business 24 presedintele Certinvest, Eugen Voicu.

"Daca nici acum nu se va intampla o schimbare la BVB, atunci cred ca va fi un moment amanat din nou multa vreme", spune Voicu.

"Poate ca, prin pozitia sa in BCR si in grupul Erste, va putea ajuta BVB in dezvoltarea sa", a declarat Florin Dolea, presedinte Pioneer Investment.

Presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, este de parere ca principala provocare pe care noul presedinte al BVB o va avea de infruntat va fi cea legata de nivelul de dezvoltare al pietei de capital in Romania.

Noua conducere trebuie sa devina mai activa in dezvoltarea pietei de capital prin listarea companiilor locale, in principal, iar primul pas il va constitui listarea marilor companii detinute inca de stat, afirma Radu Hanga, presedinte BT Investment.

Principalul atu al lui Lucian Anghel il reprezinta noutatea. Anghel vine pe o platforma de noutate, el considerand ca este nevoie de un suflu nou pe Bursa si, pentru ca are o recunostere profesionala foarte larga, are sanse bune si poate fi vazut ca un dezvoltator al Bursei in perioada urmatoare, a declarat Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Rulajul actiunilor listate la BVB era ieri de 6,66 milioane lei (1,53 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 1,62 milioane lei, cotatia lor urcand cu 0,02%, la 0,4300 lei/actiune.

#bursa de valori bucuresti, #lucian anghel presedinte bvb , #stiri Lucian Anghel